TURISME

33 milions per l’ecotaxa en un estiu: i ara què en fem?

La comissió avaluadora haurà d’escollir entre més de 220 propostes d’inversió per al 2017

AIGUA  Es prioritzen les inversions en els recursos hídrics en un any marcat per la sequera.
Carmen Buades
05/11/2016
2 min

PalmaDurant la primera temporada de recaptació de l’impost del turisme sostenible, el Govern ha recaptat 33 milions d’euros i l’any que ve s’espera arribar als 67. Ni sumant les dues quantitats n’hi hauria prou per finançar tots els projectes d’inversió que s’han presentat enguany, com a candidats, per poder ser posats en marxa amb els fons de l’ecotaxa.

En total, han arribat al Govern més de 220 propostes per part dels ajuntaments, els consells insulars i les entitats que formen part de la comissió d’impuls del turisme sostenible. En total, les iniciatives presentades estan valorades en més de 180 milions d’euros, però, des de la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, asseguren que els projectes que foren enviats per correu postal continuen arribant i, per tant, s’espera que aquesta quantitat augmenti.

Després d’un hivern marcat per l’expectació d’aprovar un nou impost turístic que donàs millor resultat que l’anterior, la posada en marxa de l’ecotaxa no passarà el filtre definitiu fins que se’n vegin els fruits dels resultats.

Les inversions s’hauran de fer al llarg del 2017, però el comitè executiu de la comissió farà una anàlisi, una valoració i una selecció dels projectes presentats abans que acabi el mes de novembre. El desembre, aquesta selecció se sotmetrà a una votació al ple de la comissió i, després, necessitarà passar per l’aprovació definitiva al Consell de Govern.

I entre quines propostes poden elegir els membres de la comissió? Dels més de 220 projectes que han arribat, gairebé la meitat giren al voltant de les prioritats d’inversió que van establir-se el setembre (relacionades amb qüestions mediambientals i amb recursos hídrics, de millora del cicle de l’aigua). Aproximadament un centenar de les propostes, en canvi, s’ajusta més aviat als requisits que estableix la llei que crea l’impost, com la protecció del patrimoni.

Algunes institucions critiquen la falta de temps per presentar els projectes (en un primer moment es van deixar 15 dies, que després van allargar-se fins a un mes) i la dificultat dels ajuntaments petits per redactar-los. Per això, hi ha consells insulars que consideren que ells podrien ser “redistribuïdors de l’ecotaxa”, per tal de no perjudicar els municipis. De fet, va ser amb aquesta idea que el Consell de Mallorca va presentar un projecte basat a donar subvencions per recuperar el patrimoni agrícola de la serra de Tramuntana.

Equilibri

La llei estableix que les inversions fruit de la recaptació de l’impost del turisme sostenible han de fer-se demanera equilibrada a les quatre illes i, de fet, la quantitat dels projectes presentats també varia en funció del territori: des de Mallorca s’han fet arribar 123 iniciatives; des de Menorca, se n’han enviat 40; Eivissa n’ha presentades 14 i Formentera, quatre. A més, hi ha 18 projectes que suposarien haver de fer actuacions a tot l’Arxipèlag (i un petit percentatge que queda fora de la selecció per no complir amb els requisits establerts).

Durant aquestes setmanes, la comissió analitzarà les propostes. La selecció probablement no serà fàcil ni del gust de tothom, però fins l’any que ve la ciutadania no començarà a veure al seu voltant els efectes de la creació de l’impost. A més a més, les previsions per a la temporada del 2017 fan calcular, al Govern, uns ingressos molt superiors als registrats enguany, fet que permetria finançar un nombre més elevat de projectes.

stats