SANT ANTONI 2018

Miquel Àngel Maria: “Al PP el molesta la paraula Diada perquè recorda Catalunya”

Conseller de cultura i educació de menorca

Miquel Àngel Maria: “Al PP el molesta la paraula Diada perquè recorda Catalunya”
Ivan Martín
13/01/2018
3 min

MaóSant Antoni és moltes coses a la vegada: una festa tradicional i popular, i una diada institucional. La festa del sant se celebra a Menorca, a Mallorca i a altres indrets del Mediterrani, i els seus elements -foc, música, la nit- fan pensar en la cristianització d’una festa més antiga, romana o preromana. A Menorca, de manera específica, Sant Antoni commemora la conquesta catalanoaragonesa de 1287 per part del rei Alfons III.

Alguns crítics del PP lamenten la terminologia Diada per referir-se a aquest dia. Curiosament, quan governen, tampoc no la canvien...

Alguna cosa n’he vist per les xarxes, però és una crítica que no té ni cap ni peus. Els molesta la paraula Diada perquè els recorda una altra diada, molt mediàtica, que és la de Catalunya. És ridícul. És com si en castellà algú no volgués emprar la paraula “fiesta” perquè li recorda que la “fiesta nacional” són els toros. Segons el diccionari Alcover-Moll, la paraula diada, que significa “dia assenyalat, sia de festa, sia d’un altre esdeveniment memorable”, està documentada a les Balears des del segle XVI com a mínim. En fi, tot açò són manies fruit de la falta de coneixements, d’una manca de cultura elemental.

Quins actes destacaríeu del programa d’enguany?

Enguany la Diada ve marcada per l’inici dels actes del 25è aniversari de la declaració de la Reserva de Biosfera de Menorca. És una efemèride important, que simbolitza el compromís dels menorquins amb el seu territori i amb un model de desenvolupament que aposta per la sostenibilitat. La Reserva de Biosfera no és una marca turística, ha estat l’element vertebrador de les polítiques públiques de Menorca les dues darreres dècades. Pel que fa a la Diada, l’acte institucional inclourà la conferència del Dr. Jeroni Galmés, professor de biologia de la UIB, i el concert al Principal, el mateix dia 17, anirà a càrrec del quartet de Benito Cabrera, un músic folk de Lanzarote. Amb açò iniciam els intercanvis amb aquesta illa canària, que fou declarada Reserva de Biosfera el mateix dia que ho fou Menorca.

Tenint en compte el context sociopolític, què us sembla que la Diada s’utilitzi per a alguns amb l’objectiu de treure rèdit electoral?

No crec que sigui així, però si algú ho fa, s’equivoca. La Diada és de tots els menorquins, i pretendre treure rèdit electoral fent antimenorquinisme, em sembla inútil i patètic.

Els menorquins tenen un sentiment balear o creis que veuen aquesta pertinença molt enfora?

Damià Pons ho teoritzà fa anys d’una manera que crec que no es pot dir millor: a les Illes, la nació sentimental és la mateixa illa. Les Balears són en tot cas la nació política, la comunitat institucional que ens serveix per articular i exercir el nostre autogovern. Si parlam de sentiments, els menorquins se senten menorquins. La balearitat com a sentiment no existeix.

En què ha guanyat la cultura menorquina d’ençà que governa el Consell la coalició de partits d’esquerres? Quins són els reptes amb vista futures diades de Menorca?

Bé, el protagonista de la cultura menorquina no és el govern del Consell, sinó la societat, i també els agents culturals. L’obligació des del Consell és escoltar els sectors culturals i donar suport i facilitar el desenvolupament de la seva activitat. Després, hi ha la gestió dels serveis culturals públics. Durant la legislatura anterior, el pressupost realment disponible del Departament de Cultura s’havia reduït pràcticament a la meitat. En dos anys hem recuperat el pressupost que es teina abans de la crisi. Ara mateix tenim un repte fonamental, que és la candidatura de la Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial, que ajudarà a diversificar el turisme, però també és un compromís amb el patrimoni històric heretat, un repte per viure d’una manera determinada damunt el territori fràgil de Menorca, integrant i respectant el paisatge i els més de mil béns d’interès cultural. El repte és convertir Menorca en un lloc de referència internacional en gestió del patrimoni històric. Pel que fa a la Diada, el meu desig és que els menorquins no deixem de reivindicar mai la nostra voluntat d’exercir el màxim autogovern possible, de decidir des de Menorca en tot allò que ens afecta i que defineix la identitat de Menorca. La Diada és la festa que ho simbolitza.

stats