Miquel Ensenyat sobre la incineració de fems de Balears a Mallorca: "M'agradi o no m'agradi m'ho he de menjar amb patates
El president del Consell de Mallorca ha defensat avui que Son Reus assumeixi la incineració de tot el fems de les Balears per amortitzar unes instal·lacions "sobredimensionades" i intentar no apujar la taxa de tractament de residus
El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha defensat avui que Son Reus assumeixi la incineració de tot el fems de les Balears per amortitzar unes instal·lacions "sobredimensionades" i intentar no apujar la taxa de tractament de residus, tot i que ha expressat el seu rebuig a aquest model de gestió.
"M'agradi o no m'agradi m'ho he de menjar amb patates. Això ho tenim i ho hem de pagar", ha afirmat Ensenyat, que preveu reunir-se aquest mes amb els seus homòlegs d'Eivissa, Vicent Torres, i de Menorca, Maite Salord, per establir el sistema de transport dels residus de les dues illes fins a Mallorca i negociar una taxa per a la incineració d'aquests residus.
"El preu que es paga a Mallorca inclou altres serveis que els menorquins i els eivissencs no tindrien", de manera que la tarifa estaria pendent d'un càlcul que ha de preveure així mateix que "la llei diu que el transport interilles de fems l'ha de pagar l'Estat", cosa que també requerirà una negociació, ha explicat el president mallorquí.
Respecte a la diferència entre importar fems des d'Itàlia i Irlanda, com va autoritzar l'anterior executiu del Consell, i dur-les des de les illes veïnes, Ensenyat ha argumentat que "es tracta de donar una solució des d'una perspectiva de comunitat", encara que ha admès que els perjudicis mediambientals i per a la salut de la incineració són els mateixos, independentment de la procedència del fems.
Després de la presa de possessió dels seus consellers, Ensenyat ha indicat que l'empresa adjudicatària de la incineració de fems, Tirme, "ha fet una inversió" que ha d'amortitzar i té "un contracte blindat" que li permet repercutir aquesta amortització al Consell, que, al seu torn, ha de cobrir-la la amb la taxa que cobra als ciutadans.
Cremar a Mallorca el fems de les altres illes de l'arxipèlag, ha sostingut, permetria cobrir aquests costos i que Menorca i Eivissa compleixin la directriu europea de suprimir els abocadors, i la vulneració comportaria sancions per a la Comunitat a partir de 2018.
"Seria una mica absurd que haguessin de fer instal·lacions que a Mallorca ja tenim", ha insistit el president insular, que ha recordat que les deixalles de Menorca ja es transporten a la major part de les Balears pels problemes de contaminació d'aqüífers generats per l'abocador de Milà.