El ‘món rural’ contra un Govern “proteccionista”
Centenars de caçadors, taurins, cavallistes i agricultors surten al carrer per defensar la seva “forma de vida”
PalmaQuaranta tractors i trenta cavalls col·lapsaven ahir dematí l’accés al centre de Palma. 2.000 persones segons la Delegació del govern -6.000 segons els organitzadors-, convocades per la Plataforma en defensa del món rural, recorrien els principals carrers de la ciutat. La tractorada, encapçalada per l’Associació de Joves Agricultors de les Balears (Asaja), era tan sols una de les tres mobilitzacions que confluïen, més tard, a la plaça del Tub per desplaçar-se, totes juntes, fins davant el Consolat de Mar.
Ja no Podem MÉS
Caçadors, taurins, cavallistes i agricultors també protestaven contra les polítiques del Govern autonòmic, a qui acusen de ser excessivament “ecologista” i “proteccionista”. De fet, el president de la Federació Balear de Caça, Pedro Bestard, va assegurar que “som nosaltres els més ecologistes de tots”. La idea que el caçador és el més ecologista, però, ja va ser defensada fa quasi vint anys per l’excap de Medi Ambient del Consell de Mallorca i membre d’Unió Mallorquina Miquel Àngel Borràs, gran defensor de l’afició de la caça i impulsor d’unes polítiques molt favorables al col·lectiu.
El president dels caçadors, tanmateix, argumentava que la milana, ocell esdevingut símbol dels ecologistes i dels defensors del territori, “no existiria si no fos per nosaltres”. Explicava que “les milanes mengen perdius i pollets, els animals que nosaltres alimentam”. “De fet, si no hi fóssim, no hi hauria res: només herba i foc”, va concloure.
Bestard feia una valoració “positiva” de la mobilització i criticava amb contundència les polítiques de la Conselleria Medi Ambient i del Govern balear, a qui acusà de voler “posar fi a la seva forma de vida” i la seva “llibertat”. “Ja no Podem MÉS”, deia la pancarta que encapçalava la manifestació i les camisetes que quasi tots els assistents vestien. Els colors de les lletres: vermell, morat i verd: una claríssima al·lusió al Pacte. Pedro Bestard carregava, especialment, contra l’ampliació del catàleg de les Zones d’Especial Protecció de les Aus ( ZEPA) a distints indrets de l’Arxipèlag; contra les lleis de protecció animal, que consideren “massa restrictives”, com les que afecten els cavallistes; i contra iniciatives parlamentàries com la que impulsà Podem per prohibir la mort dels bous en les corregudes de toros, entre d’altres. “Mallorca somos todos, caza, pesca y toros”, clamaven els manifestants.
Un tret al peu
No obstant això, Toni Muñoz, coordinador del GOB i responsable de l’Àrea de Conservació de l’associació ecologista, considerava, en contrapartida, que els caçadors no fan més que “pegar-se un tret al peu” amb relació a la qüestió ambiental. Muñoz qüestionava el fet que la Federació Balear de Caça criticàs les ZEPA, malgrat que en realitat aquesta categoria de protecció és garantia, precisament, de la pràctica de la caça. “En absolut hi és incompatible”, assegurava.
Muñoz, a més, exposà les seves sospites que darrere la manifestació convocada per la Plataforma en defensa del món rural hi havia Asaja, “braç rural del PP”. Asaja no ha participat formalment en la convocatòria, però “ha encès el foc i ha agitat els ànims”, va dir Muñoz, si bé més tard s’haurien retirat de la primera línia de foc.
Atacs personals
Així mateix, Bestard va criticar amb duresa l’activitat dels ecologistes del GOB. Cal recordar que tot just fa unes setmanes els cavallistes varen arribar a atacar personalment la presidenta del Grup Ornitològic de les Illes Balears, Margalida Ramis. “Tot el que fa el GOB està ben fet, tot el que feim nosaltres està malament”, va dir visiblement empipat, i va afegir que tant els ecologistes com el Govern es dediquen a “prohibir per prohibir”.