Mor Antoni Mut Calafell, premi Ramon Llull 2007

Francina Armengol ha manifestat el seu condol per la pèrdua de l’arxiver

Ara Balears
30/03/2017
2 min

PalmaLa presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, juntament amb la resta de membres del Govern de les Illes Balears, manifesta el seu condol per la pèrdua de l’arxiver Antoni Mut Calafell, que va ser guardonat amb el premi Ramon Llull l’any 2007 en reconeixement a tota una vida professional dedicada al món dels arxius, en especial al seu treball com a director de l’Arxiu del Regne de Mallorca, responsabilitat que va exercir durant un període de devuit anys. També es va voler reconèixer la seva destacada aportació a l’hora de catalogar, d’ordenar i de conservar un important corpus documental per a la història del poble balear i dels seus investigadors.

Antoni Mut Calafell, nascut a Palma al 1928, es llicencià en Història a la Universitat de València i amplià estudis a la Universitat de Munic (Alemanya). Fou arxiver interí a l’Arxiu del Regne de València, on féu l’inventari de la documentació de justícia. Fou professor auxiliar de llatí medieval a la Universitat de València i lector d’espanyol a les universitats de Montpeller i París. L’any 1965 ingressà en el cos facultatiu d’arxivers, bibliotecaris i arqueòlegs. Va ser director de l’Arxiu del Ministeri de l’Habitatge (1966-67) i subdirector de l’Arxiu del Palau Reial de Madrid. Entre 1968 i 1970, la Direcció General d’Arxius li encarregà la preparació d’un Servei Nacional d’Informació Científica i Tècnica.

Al 1975 va iniciar el període com a director de l’Arxiu del Regne de Mallorca, de l’Arxiu de l’Audiència Territorial de Balears i de l’Arxiu de la Delegació Provincial d’Hisenda. En aquesta etapa va promoure la reforma de les instal·lacions de l’Arxiu del Regne de Mallorca, com també l’organització i l’inventari dels arxius municipals d’Alaró, Andratx, Búger, Campos, Costitx, Esporles, Sant Llorenç del Cardassar i Son Servera.

Va impartir classes a la Universitat de les Illes Balears com a professor del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts. Publicà un gran nombre d’articles sobre arxivística a diverses publicacions, com 'Estudis Baleàrics', 'Bolletí de la Societat Arqueològica Lulliana', 'Mayurqa i Revista de Archivos', 'Bibliotecas y Museos', a més de ser col·laborador de la 'Gran Enciclopèdia de Mallorca' i autor d’'Inventario de la documentación del real patrimonio balear. Siglo XIX' (1980), 'Archivo del Palacio Real de Madrid. Inventario de la documentación de la basilía general del reino de Valencia' (1980) i 'Guía sumaria del archivo del Reino de Mallorca' (1984).

stats