TRIBUNALS
Balears21/10/2016

Munar, condemnada a tres anys més de presó per Can Domenge

L'Audiència la considera responsable d'un delicte de suborn passiu

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaL'Audiència de Palma ha condemnat a tres anys de presó, multa de sis milions d'euros i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic durant vuit anys i tres mesos Maria Antònia Munar, expresidenta del Consell de Mallorca i dirigent de l’extingit partit Unió Mallorquina, com a responsable d'un delicte de suborn passiu en el projecte d'habitatges de Can Domenge.

La sentència recull els fets considerats provats en el veredicte del jurat. No hi aprecia, per tant, les circumstàncies atenuants sol·licitades per Munar, empresonada des de 2013 per unes altres dues penes per corrupció.

Cargando
No hay anuncios

"Em sap molt de greu, deman perdó. Una cosa és Maria Antònia Munar i una altra Unió Mallorquina", va explicar llavors la presidenta del Consell de Mallorca amb els ulls plorosos, mentre mantenia la tesi que els quatre milions d'euros que varen cobrar de Sacresa a canvi de la venda del cèntric solar palmesà eren per a la formació nacionalista, tot el contrari que l'exconseller insular de Territori i també acusat en aquest cas, Bartomeu Vicens, que va assegurar que la dirigent nacionalista se'n va quedar dos.

L'advocat de Munar demanava, entre d'altres, que s'aplicàs a la seva patrocinada l'atenuant de dilacions indegudes, expressió que en llenguatge planer es podria traduir per retard en la causa. Jesús Villamor va recordar que els fets que ara són jutjats varen ocórrer fa 10 anys i mig i que la instrucció ha durat un total de 22 mesos, malgrat que, segons diu, "una causa simple com aquesta hauria d'estar instruïda en mig any".

Cargando
No hay anuncios

El fiscal Juan Carrau, en el seu informe final davant els membres del jurat, va assegurar que la "velocitat d'instrucció d'aquest cas ha estat de les més ràpides que he vist mai", tenint en compte que fins i tot es va haver d'enviar una comissió rogatòria a Andorra; d'aquesta manera rebutja que s'hagi produït un retard injustificat en aquesta causa. Així, fent referència a Munar, Nadal i Vicens, els va qualificar com "uns delinqüents que han tingut temps durant més de 7 anys per gaudir de 4 milions d'euros. Unes vacances pagades", per la qual cosa ha manifestat rebuig a considerar l'atenuant de dilació indeguda.

Nadal i Vicens, còmplices de suborn passiu

La sentència, dictada per la magistrada presidenta del Tribunal després del veredicte de culpabilitat del jurat, condemna Miquel Nadal a 1 any i 10 mesos de presó, multa de 3 milions d'euros i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de 7 anys; Bartomeu Vicens, a 1 any i 6 mesos de presó, multa de 2 milions d'euros i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de 5 anys; i Miguel Llinàs, a 8 mesos de presó, multa de 2 mesos amb quota diària de 15 euros i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de 10 mesos, com a còmplices, tots ells, per un delicte de suborn passiu.