Maria Antònia Munar tenia una caixa forta amagada d'una mida "exagerada", segons la Policia
El jurat popular ha iniciat aquest dimecres les deliberacions per decidir el veredicte del judici pel suborn de Can Domenge
PalmaL'expresidenta del Consell i d'Unió Mallorquina Maria Antònia Munar no ha volgut revelar on va guardar els dos milions d'euros que, segons el fiscal anticorrupció, Juan Carrau, es va quedar dels quatre que l'empresari Román Sanahuja (Sacresa) va entregar a canvi de l'adjudicació del projecte de Can Domenge.
Uns doblers que la unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal va cercar de manera infructuosa. Durant el judici que s'ha celebrat per aquest cas de suborn contra Munar, la cap d'aquesta unitat policial ha explicat que al domicili de l'expresidenta varen trobar una caixa de seguretat tan grossa que "era exagerada". Una caixa que els va costar trobar, ja que estava amagada "darrera una falsa paret".
També hi havia una altra caixa, d'una mida més reduïda. La Policia no va trobar, però, res de significatiu en cap de les dues, només unes fotos familiars. Aquest fet va sorprendre els agents, tenint en compte els negocis de l'home de l'expresidenta.
Preparant el veredicte
El tribunal del jurat que jutja Munar, i a les altres quatre persones acusades en aquest cas de suborn, ha començat aquest dimecres a deliberar per decidir-ne el veredicte.
La presidenta del tribunal de l'Audiència ha lliurat el que s'anomena l'objecte del veredicte, és a dir, el qüestionari previ que hauran de respondre els nou membres del jurat.
El tribunal popular no ha de jutjar tant la innocència o la culpabilitat dels cinc encausats –tots ells han reconegut els fets– sinó, fonamentalment, decidir si aprecien o no circumstàncies atenuants per a Munar. El fiscal i l'acusació particular, representada pel Consell de Mallorca, demanen per a ella una pena de quatre anys de presó i set milions de multa, mentre que la seva defensa sol·licita sis mesos de presó i una multa d'un milió d'euros.
El defensor de l'expresidenta del Consell ha reclamat que siguin aplicats tres atenuants a la seva clienta: confessió dels fets, reparació dels danys causats –ha tornat 150.000 euros– i retard en la causa. Els fets en qüestió varen passar fa més de 10 anys.
El fiscal anticorrupció Juan Carrau s'ha oposat, en el seu informe de conclusions, a aquests atenuants i ha demanat al jurat que no es deixi influir en la seva decisió pel sofriment de Maria Antònia Munar pel fet de trobar-se a la presó, perquè, segons diu, "són els que es boten la llei els que són responsables d'aquest sofriment".
Per contra, l'advocat de l'expresidenta qualifica de desproporcionada la petició de condemna i ha dit, durant el judici, que si no apliquen a la seva patrocinada els atenuants sol·licitats suposarà un greuge comparatiu amb els altres quatre acusats, als qui sí que se'ls ha tingut en compte.
Per a l'exvicepresident del Consell, Miquel Nadal, les acusacions demanen un any i 10 mesos de presó i una multa de tres milions d'euros en apreciar l'atenuant de confessió. El seu misser sol·licita una pena d'un any de presó.
Els altres tres acusats, l'exconseller insular de Territori Bartomeu Vicens, l'empresari Román Sanahuja i Miquel Llinàs estan conformes amb les penes demanades pel Ministeri Públic.