El 40% de municipis de les Balears ja està en alerta per sequera
La falta de pluges i la bona temporada turística d'aquest any posen en qüestió les reserves hídriques de les Illes
Palma“La situació ha empitjorat” durant el mes d'agost. Són paraules del conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal sobre la sequera que pateix Balears. Els municipis en situació d'alerta han augmentat fins als 27, tots a Mallorca, xifra que suposa el 40% dels pobles de les Illes. La unitat de demanda del Pla continua en aquesta situació d'alerta i s'hi han afegit els municipis de les unitats de Palma i del Nord. Menorca ha entrat en prealerta i Eivissa hi continua, segons ha informat Vidal.
Els municipis en alerta són els de la unitat de demanda del Pla: Ariany, Campos, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Porreres, Sant Joan, Santa Margalida, ses Salines i Vilafranca de Bonany. També els de la unitat de demanda de Palma: Alaró, Andratx, Binissalem, Calvià, Consell, Lloseta, Llubí, Marratxí, Muro, Palma, Sencelles i Sineu, i els de la del nord de Mallorca: Alcúdia, Búger, Campanet, Pollença i sa Pobla.
Durant aquest mes d'agost ha plogut un 26% menys que la mitjana dels estius anteriors, fet que, sumat a la bona temporada turística i a un major consum d'aigua, ha provocat l'actual panorama, ha manifestat el responsable de Medi Ambient.
Per a la tardor i l'hivern no es preveu millores, segons les previsions meteorològiques, per la qual cosa Vidal i Joana Garau, directora general de Recursos Hídrics, han comentat que s'hauran de prendre més mesures per tal de mantenir els aqüífers, que han disminuït un 3% les reserves en un mes, fins al 41% actual de mitjana a les Balears.
Les reserves hídriques de Mallorca se situen en la seva pitjor marca dels últims 10 anys, igual que les d'Eivissa, amb un 32%, en xifres similars a les registrades a finals dels anys 90, ha indicat Garau.
Tarifes progressives
Una de les actuacions que des de Medi Ambient es considera més efectiva per controlar el consum de l'aigua és la de revisar a l'alça les tarifes, mesura que és competència dels ajuntaments, tal com se'ls ha reiterat aquest dijous en una reunió.
Tant Vidal com Garau han reconegut la feina que s'ha fet per part dels consistoris, Emaya i Abaqua, prèviament a l'estiu, per poder mantenir els nivells de les reserves d'aigua i evitar fuites de les xarxes de distribució locals. La prevenció també ha consistit a augmentar la producció de les dessaladores per tal de mantenir el nivell dels aqüífers, que, encara i així, es troben en una "situació d'alerta i vulnerabilitat". Sobre la connexió de les dessaladores, Garau ha explicat que s'hi han fet millores per permetre la distribució d'aigua en dos sentits a Mallorca, i que s'han connectat a la xarxa en alta les instal·lacions d'Alcúdia i Andratx.
"Ens preparam per a un escenari molt dolent", ha afegit Vidal sobre la manca de pluges prevista per als propers mesos.