GastrònomL’Associació Fra Roger, Gastronomia i Cultura, va presentar el dimarts dia 6 de setembre una sèrie d’iniciatives per dur a terme en el marc del Pla acció 2016-2017, de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, debatudes i aprovades per la junta directiva de l’associació en la reunió realitzada el dia abans. Entre aquestes, en destaca la creació d’un museu de la gastronomia de Menorca.
Cercar un espai en desús de l’Administració per convertir-lo en museu de la gastronomia i del producte de Menorca és una de les propostes que es van presentar al Pla acció 2016-2017 de la Fundació Turisme de Menorca, i que va ser molt ben vista pels integrants d’aquesta comissió de treball.
Segons va indicar el representant de Fra Roger, aquest futur museu podria fer-se realitat amb una provisió de fons provinents de l’impost de turisme sostenible. La idea inicial, doncs, és crear un museu on, de manera interactiva, es pugui fer un itinerari a través dels inicis, els orígens i l’evolució de la nostra cuina i dels seus principals productes, amb apartats dedicats a l’elaboració del formatge, la divulgació de la maionesa, el coneixement de la figura de fra Roger, la cuina marinera, la de la pagesia i la senyorial. Hauria de ser un museu molt interactiu, amb pantalles de plasma en les quals es reproduïssin receptes, vídeos promocionals, programes de televisió que han fet referència a la gastronomia de l’illa, etcètera. El museu també podria estar dotat amb una aula per a demostracions, per impartir-hi cursos, conferències i presentacions de llibres, entre d’altres activitats, tot convertint-se en el referent cultural de la gastronomia i de la seva historia, evolució i particularitats a la nostra illa.
De fet, a Catalunya hi ha una iniciativa molt avançada de creació d’un museu de la cuina catalana, i han contactat amb Fra Roger per establir-hi vincles, a més de formar-ne part a través de la cuina menorquina. D’aquí la importància que, a poc a poc, tindran aquests tipus de museus en cadascuna de les regions i illes, amb una gastronomia única i rica en varietats i productes, com és el cas de Menorca.
Can Saura
Un dels edificis emblemàtics de Menorca que, ara per ara, no té un ús definit, feta l’excepció del ‘lloguer’ amb el Ministeri de Justícia -cosa que la majoria de ciutadellencs i menorquins no veuen amb bons ulls i que, de moment, no té efectivitat-, és el palau Saura de Ciutadella. L’edifici, per cert, va ser adquirit amb fons de la primera ecotaxa, de manera que no és escabellat donar, a una de les plantes baixes, aquest ús museístic dedicat a la gastronomia i que els fons per posar-lo en marxa -tant per a l’adaptació de l’espai com per dotar-lo de contingut- vinguin de la recaptació de l’impost de turisme sostenible. S’ha de tenir en compte que la gastronomia podria ser una de les principals eines de desestacionalització turística a la nostra illa, juntament amb el llegat talaiòtic.
Des de l’Ajuntament de Ciutadella és té ara una bona oportunitat per donar un ús cultural i alhora museístic a una part de Can Saura, que podria convertir-se en tot un referent a l’illa per a la promoció, difusió i estudi de la nostra gastronomia. Així doncs, l’edifici podria adaptar-se, ja que disposa d’espais idonis a la planta baixa i també al pati, que hi donarien un caire diferenciat i de referència a tota l’illa.
Esperem que, des de Dalt la Sala, tinguin visió de futur i no deixin perdre una oportunitat que, de ben segur, també tindran en compte altres poblacions de l’illa, ja que, com hem dit, una part del futur del turisme i de l’economia de la zona depèn de la gastronomia.