Els sindicats donen per rompuda la negociació amb Educació en escudar-se Riera en el fet que no té pressupost

Qualifiquen de regressiva i provocadora la proposta de la Conselleria, que no inclou ni tan sols algunes mesures anunciades en la reunió anterior

Reunió de la Mesa d'Educació aquest dimecres a la Conselleria, presidida per Núria Riera.
Antònia Artigues
22/10/2014
3 min

PALMAA la Conselleria d'Educació, amb la també portaveu del Govern Núria Riera al front, pareix que s'han acabat ja les reunions de fotografies i bones paraules per vestir un suposat canvi, després de Joana Maria Camps i Guillem Estarellas. En la reunió de la Mesa d'Educació que ha tingut lloc aquest dimecres, els representants dels sindicats s'han topat amb la realitat: la Conselleria no pot negociar res que suposi alguna disposició pressupostària. És a dir, no pot negociar res. La Conselleria ha presentat als sindicats un document que rebaixa fins i tot propostes apuntades per la mateixa Conselleria en la reunió anterior i que, en opinió dels sindicats, bloqueja de fet qualsevol possibilitat de negociació.

Els representants de l'STEI, Biel Caldentey; CCOO, Antoni Baos; i UGT, Maria Alarcón, han coincidit aquest dimecres a afirmar que pràcticament “s'han vist obligats” a deixar la mesa perquè era impossible negociar res. Per als sindicats, la consellera Riera ja s'ha destapat i els ha deixat entreveure que no hi haurà cap millora en el món educatiu. No sap de què disposa –segons la interpretació dels sindicats– per negociar. Així, els sindicats mostraven després de la reunió una sensació que anava des de la perplexitat a la decepció per la posició de la Conselleria. Els ha quedat clar que el Govern pensa mantenir les retallades i congelacions patides pels treballadors públics, entre ells els docents, des de 2012 i que, lluny que els beneficis d'una reforma fiscal repercuteixin positivament en l'educació, es continua castigant el sector i els seus treballadors mantenint les mesures restrictives.

Caldentey ha qualificat la proposta de la Conselleria de “regressiva, provocadora i involutiva” i una prova que no hi ha cap voluntat política de millora del sector educatiu. Just per esmentar-ne alguns exemples, Caldentey ha explicat que fins i tot s'ha tornat enrere una proposta que era totalment insuficient com la de reducció de just una hora lectiva i contractació de 250 professors a Secundària. “Això desapareix”. Tampoc no es recull cap referència a la reducció de ràtios ni al complement de tutories ni a l'activació dels sexennis congelats des del 2012. Igualment, Caldentey ha expressat la preocupació de l'STEI per l'empitjorament de les condicions per cobrir baixes, fins i tot amb l'eliminació, entre les excepcions, d'una referència expressa a Secundària, que queda molt diluïda en una possibilitat que la direcció faci una petició raonada. Per a l'STEI, ha quedat confirmat quina és la posició d'aquest Govern amb el sector educatiu.

De la seva banda, Antoni Baos (CCOO) s'ha mostrat molt dur amb la nova consellera i ha advertit que “després de més de tres anys de conflicte educatiu, un any i mig amb vages i el TIL suspès per la justícia, la consellera no pot pretendre just fer-se fotografies amb nosaltros i que no passi res”. En la pràctica, per a CCOO, el posicionament de la Conselleria evidencia que per als professors en realitat es prorroguen les retallades que pateixen des del 2012 i que el Govern no vol destinar pressupost a educació. “La consellera no sap quins doblers li dóna Hisenda". Baos ha afirmat que, si en realitat la consellera vol desconvocar la vaga, el primer que ha de fer és convocar el comitè de vaga, amb l'Assemblea de Docents inclosa, i llavors abordar un per un cada punt per negociar. Ara bé –hi afegí Baos– poc hi ha per fer si la consellera just té com a resposta que no hi ha pressupost.

Igualment, des d'UGT s'ha apuntat que el document presentat per Riera aquest dimecres “és d'uns mínims tan mínims que fins i tot és un retrocés respecte del document de Camps”. Maria Alarcón ha afirmat que els han deixat clar que res que suposi tocar pressupostos serà viable. Per tant, no ho és per a aquest Govern millorar el sector educatiu. “Per tant, ni millora de ràtios, ni de plantilles, ni revisió de les congelacions...”, ha dit Alarcón, que ha insistit en la idea que l'esforç dels ciutadans a què es referí ahir Bauzá durant aquests anys –i que diu que compensa amb la rebaixa fiscal– resulta que no té en compte l'esforç fet pels docents. Per a UGT, la consellera d'Educació accepta “estar condicionada” pels pressupostos “i no pensa lluitar per millorar”.

stats