Neix el Gremi de Margers de Mallorca
Cinc margers amb més de cent anys d'experiència a l'ofici han engegat l'associació
PalmaCinc margers amb una llarga trajectòria en feines de pedra seca han constituït el Gremi de Margers de Mallorca amb l'objectiu de promoure la qualitat i l'excel·lència en l'exercici d'aquest ofici i difondre un codi de bones pràctiques.
Lluc Mir: “Els marges de la serra de Tramuntana són una construcció tan vasta com la Gran Muralla”
La nova entitat, que es presentarà oficialment divendres que ve, neix amb l'eslògan "L'ofici, el nostre patrimoni" com a declaració d'intencions, segons han informat els promotors en un comunicat.
Aquest gremi independent està obert a tots els margers de l'illa i es crea amb la intenció de ser un nexe d'unió per a aquests professionals i, com indiquen els seus estatuts, "per posar en valor l'ofici, promoure la cerca de la qualitat i de l'excel·lència en el seu exercici i difondre un codi de bones pràctiques". Els seus cinc impulsors sumen més de cent anys d'experiència a l'ofici.
El gremi es proposa "posar nom als autors de treballs d'un ofici gairebé sempre anònim i lluitar contra l'intrusisme". A més, cerca divulgar la seva labor, "estudiar i difondre el patrimoni de la pedra en sec, tant a Mallorca com a totes les Balears, el Mediterrani i el món".
El president de la nova entitat és Lluc Mir (Palma, 1977), format a l'Escola de Margers de Mallorca i dedicat a l'ofici des de fa vint anys, amb treballs a Suïssa i als Estats Units. El 2001, va protagonitzar com a cap d'un grup de margers el documental 'L'obra d'un gegant', amb Michael Douglas i Andrew Lloyd Webber.
El Gremi de Margers dóna suport, al costat del departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, la campanya impulsada per Grècia, Espanya, Xipre, Portugal, Suïssa, França, Croàcia i Bulgària perquè la tècnica de pedra en sec sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.