ESPORT FEMENÍ? ESPORT!
Balears04/03/2017

Només el 26% dels esportistes federats a les Balears són dones

La diferència entre gèneres s’ha reduït els darrers anys, però encara és molt lluny de la paritat

Jaume Vinyas
i Jaume Vinyas

PalmaLa presència de les dones en els esports federats a les Balears ha crescut els darrers anys, però encara és lluny de ser paritària respecte dels homes. Segons les dades del Consell Superior d’Esports (CSE), el 2015 hi havia 22.397 dones i 62.585 homes federats en 65 esports diferents. La diferència, per tant, és encara abismal: només el 26,3% dels esportistes federats a la Comunitat són dones. Una lleugera comparativa històrica, però, permet ser més optimista. L’any 2009, el primer en el qual el CSE va separar pel gènere el nombre d’esportistes federats, les dones només representaven el 20,1%. En aquests sis anys, les llicències federatives atorgades a dones han crescut un 22,2%, mentre que les d’homes només ho han fet un 3,5%.

Les dades reflecteixen que encara hi ha esports hipermasculinitzats. El cas palmari és el del futbol, en què hi ha 25.290 homes federats i només 767 dones. L’altre plat de la balança el representa el bàsquet, un esport majoritari en què hi ha més dones federades (4.362) que homes (4.078). Tan sols quatre esports més són practicats majoritàriament per dones: la gimnàstica, el patinatge, el voleibol i l’hípica. En natació, hi ha més homes, però la divergència és curta. La resta presenta diferències de més del 50%; fins i tot en un esport en què tradicionalment les dones han tingut més visibilitat mediàtica, com és el tennis, hi ha més del triple d’homes federats que dones.

Cargando
No hay anuncios

La influència de la crisi

Malgrat que les xifres permeten ser moderadament optimista, cal tenir en compte un factor que podria haver distorsionat l’evolució real que s’apreciava a principis d’aquesta dècada: la crisi econòmica. Així, és destacable que l’any 2010 ja es va produir un creixement del 10,5% en el nombre de dones federades a les Balears. El nombre d’homes, en canvi, només augmentà un 0,5%. El 2012, però, es va registrar una caiguda abrupta i generalitzada en la xifra d’esportistes federats. En només dotze mesos, es varen perdre més de 8.000 fitxes federatives. En proporció, les dones (-14,3%) abandonaren les pràctiques esportives federades en major proporció que els homes (-8%). Fins al 2015, darrer any del qual es tenen dades oficials, les dones no han tornat a superar el llindar de les 20.000 federades. Ho varen fer, però, gràcies a un salt de qualitat. En un sol any, les federades varen créixer un 18,1%. En el mateix període de temps, els homes també varen pujar, però només un 5,3%. La xifra, no obstant això, també és significativa, perquè entre el 2013 i el 2014 el nombre d’homes federats va decréixer en gairebé 700 fitxes. Amb tot, caldrà esperar uns anys més per constatar si la tendència a l’alça es consolida o s’estanca.

Cargando
No hay anuncios

Handbol i voleibol, els preferits

A pesar d’aquest creixement notable, entre el 2014 i el 2015, del nombre de dones federades, si ens centram en el tipus d’esports que aquestes practiquen, trobam conclusions sorprenents. I és que, en aquest període, va caure el nombre de fitxes en esports tradicionalment practicats per dones, com el bàsquet, l’atletisme i el tennis. Fins i tot en futbol, per la promoció de les lligues femenines del qual alguns mitjans estan començant a apostar de manera incipient, es varen perdre més d’un centenar de fitxes, una xifra que suposa el 14,3% del total. En canvi, es va multiplicar gairebé per quatre el nombre de dones federades en gimnàstica, mentre que en handbol i voleibol el nombre de fitxes es va incrementar un 37% i un 53%, respectivament. També és significativa la pujada, en un any, del 24,3% en els esports de muntanya i escalada, un símbol, potser, de l’esforç de les dones per escalar un cim que, històricament, s’ha reservat als homes.