CENTRES

La nova ordre de selecció de directors, arraconada

El Govern la retira del Consell Escolar i prorroga la vigent, que manté les directrius de la LOMQE

El conseller d’Educació, Martí March, ha retirat del Consell Escolar l’informe de nova ordre de selecció de directors.
Martí Gelabert
04/02/2017
2 min

PalmaLa Conselleria d’Educació ha retirat aquesta setmana del Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB) l’informe del projecte de la nova ordre de selecció de directors. És a dir, que queda fora de tramitació. El Govern havia elaborat una ordre que substituïa la que, encara avui en dia, és vigent. És la feta el 2010 i s’hi va haver d’incloure un punt conflictiu: la LOMQE marcava com s’havia de formar la comissió de selecció de directors. En la nova ordre amb què s’havia treballat, Educació defensa que hi havia una “millora” notable. Es varen rebre al·legacions de diverses entitats i associacions i es va negociar, també, a les meses sectorials. Segons la Conselleria, s’hi incorporaren esmenes dels sindicats i es va enviar al CEIB.

Ara bé, aquesta decisió s’ha presa, segons el Govern, perquè no hi havia temps d’aplicar la nova ordre. De fet, la darrera setmana es va publicar al BOIB una pròrroga de l’ordre vigent que causà les crítiques dels sindicats. Per què? En aquells moments encara estava en tràmit al CEIB. Per CCOO, aquesta decisió suposa una “flagrant falta de democràcia participativa” que “invalida la tasca del CEIB i aplica la LOMQE un altre pic”. A més, consideren que la “pròrroga modifica els criteris de selecció a favor de la Conselleria i en contra de la comunitat educativa”. Per ells, aquest moviment era innecessari i, asseguren, “es podrien haver acollit a la normativa ja publicada, com varen fer el curs passat i com vàrem dir a la mesa sectorial”.

Però des del Govern, tot i així, continuen defensant la situació. Ara, l’anunci ha estat la retirada d’aquest tràmit del CEIB. “Vist que no hi havia urgència perquè no arribàvem a temps d’aplicar l’ordre d’aquest procés, vàrem decidir que el més convenient era demanar la retirada de l’informe”, detallen fonts d’Educació.

“Marge de temps”

En aquesta línia, apunten que aquesta passa donarà “un marge de temps” per veure què passa amb la LOMQE. “Si la normativa estatal ho permet, aquest aspecte el canviarem perquè hi hagi un consens: o el que marca el CEIB o el que diu el document d’Illes per un Pacte”. De fet, el document d’Illes per un Pacte reclama més diversitat de veus en la comissió a l’hora de realitzar la selecció de directors.

La Conselleria d’Educació, a més, confirma que instarà el govern central a aprovar un decret -com va ocórrer amb les revàlides- que modifiqui aquest aspecte mentre s’arriba a un pacte educatiu i s’elabora la nova llei a Madrid. Educació s’escuda i alhora denuncia que si la normativa estatal ho marca, no es poden fer modificacions a la llei. “Tot d’una que la normativa estatal possibiliti que el procés de selecció de directors s’efectuï de manera més democràtica, el nostre compromís és modificar-lo”, asseguren.

Directors professionals

Aquest dijous, el conseller d’Educació, Martí March, va afirmar en comissió al Parlament que se cerca “empoderar els centres” i que creuen en la “professionalització dels directors”. De fet, va afirmar que “els centres han de tenir capacitat de gestió amb eficàcia i eficiència en tots els sentits”. March va recalcar la necessitat de derogar la LOMQE per poder introduir les modificacions pertinents.

stats