L'OCB guardona Jordi Sànchez i Jordi Cuixart amb els Premis 31 de Desembre

L'entitat fa públics els reconeixements que s'entregaran a la nit de la cultura, dia 28 de desembre

Cuixart i Sànchez arribant a l'Audiència Nacional i saludant la gent concentrada que els donava suport
Martí Gelabert
18/12/2017
3 min

PalmaL'Obra Cultural Balear ha donat a conèixer aquest dilluns els guardonats amb el Premis 31 de Desembre 2017, un reconeixement que arriba a 31ena edició. Es lliuraran dia 28 de desembre a partir de les 20 h al Teatre Principal de Palma. Es tracta de la gala de la nit de la cultura, que enguany presentarà la periodista Maria Antònia Serra, en què hi haurà les intervencions musicals de Roger Mas, Borja Penalva i Mireia Vives i el projecte Cruïlles, que uneix artistes de les quatre illes (Isidor Marí, Maria Josep Cardona, Cris Juanico i Miquel Brunet).

El president de l'entitat, Jaume Mateu, ha posat de manifest el caràcter reivindicatiu de la gala: "Ningú no pot obviar tot allò que afecta la llengua i la cultura catalanes". Mateu ha lamentat que se seguissin trobant dificultats perquè el català "pugui arribar a qualsevol àmbit o racó". En aquesta direcció, ha posat un èmfasi especial en la necessitat que el català sigui una requisit a la sanitat pública.

La gala tindrà dos eixos importants: enguany l'OCB compleix 55 anys i, per una altra banda, es reivindicarà la figura de Josep Maria Llompart pels 25 anys de la seva mort. Malgrat això, una de les reivindicacions més sonades serà, també, en favor de l'alliberament dels presos polítics i de la situació que viu el Principat. De fet, el Premi 31 de desembre que atorga l'entitat recau en Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, els líders d'ANC i Òmnium empresonats per haver promogut manifestacions pacífiques.

Els premiats

Premi Gabriel Alomar - Jordi Cuixart i Jordi Sánchez

L'atorga la junta directiva de l'OCB i es lliura a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez "per haver obert vies àmplies de coneixement i difusió de la cultura catalana en tota la seva extensió". Segons que explica l'OCB, l'organització "exemplar" de les "més grans mobilitzacions populars en favor del dret de decidir" amb pacifisme i no-violència "com a model irrenunciable d'actuació" ha fet que siguin guardonats.

Premi Francesc de Borja Moll - Setmanari El Iris, de Ciutadella

Se'l reconeix per ser el degà de la premsa periòdica a Menorca. Va començar la seva tasca el 1913. S'ha argumentat la seva distinció per defensar la llengua catalana. Es premia per la dedicació a la normalització de la llengua i la cultura i a l'aprofundiment de la identitat nacional.

Premi Josep Maria Llompart - Maria Barceló i Crespí

És doctora en Història Medieval. Va ser la primera dona que va formar part de la Societat arqueològica lul·liana. De fet, presidí l'entitat entre el 1993 i el 2011. Es destaca la seva tasca per la normalització de la cultura. Actualment és la investigadora principal del grup de recerca Estudis Medievals de la UIB.

Premi Emili Darder - Magisteri Teatre / Mag de poesia

Es tracta d'un projecte acadèmic liderat per Antoni Artigues. Pretén apropar els autors més destacats de la literatura catalana o els autors universals en versió catalana, preferentment poetes, tant als mestres com als estudiants. Fa 25 anys que està fundat.

Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel - Joana Gomila

Va néixer a Manacor el 1982 i és graduada en Cant de Jazz pel Conservatori Superior del Liceu i al Souza Lima de Brasil. Ha format part de nombrosos projectes artístics, com ara Espiral d'Embulls, Mula Morta, Pèl Capell o Projecte d'Efak. Individualment, s'ha reconegut el seu projecte Folk Souvenir, en què explora la música tradicional de Mallorca.

Premi Bartomeu Oliver - Jaume Llabrés i Aina Pascual

Aquests dos historiadors han estat premiats amb un guardó que distingeix la tasca d'investigació, divulgació i recuperació del patrimoni etnològic de Mallorca. Han contribuït a mostrar i potenciar la riquesa patrimonial que ens envolta. Per exemple, un dels treballs més reconeguts ha estat el de la recuperació del betlem de les Caputxines de Palma.

Premi Miquel dels Sants Oliver - Somnis compartits. La identitat mallorquina a debat

Joan Pau Jordà, Joan Colom i Gabriel Mayol han fet aquest treball editat que analitza els diferents discursos identitaris a les Illes i en fa una proposta de futur que superi les velles concepcions nacionals i s'adapti a la realitat de la Mallorca del s. XXI. És una revisió actual del mallorquinisme.

Premi Aina Moll i Marquès - Maria Magdalena Gelabert i Miró

La filòloga i escriptora s'ha encarregat de la direcció de la Institució Antoni Maria Alcover, a Manacor. És la màxima divulgadora de l'obra del mossèn. Ha publicat nombrosos treballs i els ha difós de manera profunda. L'OCB destaca que Gelabert és una figura important en la promoció, la difusió i el prestigi de la nostra llengua.

stats