Balears14/02/2016

Origen del cultiu del xampinyó a Mallorca

La tècnica arribà amb el milionari anglès Stuart Sampson, el 1965

M. Barceló
i M. Barceló

LlucmajorEra l’estiu de 1965 quan Stuart Sampson, un milionari empresari que cultivava xampinyó a la ciutat de Sussex (en el sud d’Anglaterra), deixava el seu iot en el club nàutic de Palma i s’interessava per les antigues coves de marès de Son Fullana, a Llucmajor. Com que a Sussex també empraven galeries soterrades per fer créixer fongs, Sampson va voler estudiar el microclima que es creava baix la pedra maresenca de Son Fullana i amb un soci seu, Luís Sanchís, contactà amb Miquel Melià per tal d’engegar un projecte que encara continua 50 anys després.

Rosa Melià, filla de Miquel, diu que no recorda com va ser l’acord ni la trobada amb son pare. “Mon pare va entrar-hi -en el negoci- com a representant, per introduir el producte. Ell havia fet feina a hotels de luxe i hi veia potencial de comercialització cap al turisme que començava a venir amb força a Mallorca. No sé com va ser el contacte, però un oncle de mon pare havia fet feina a Son Fullana...”

Cargando
No hay anuncios

La mina de marès de Llucmajor es convertí llavors en el primer centre de cultiu de xampinyó a Mallorca, amb la comercialització dirigida cap a un sector emergent que començava a marcar l’economia de l’illa. “A finals dels anys setenta, l’empresa patí una forta crisi i Mr. Sampson volia vendre la seva part. Mon pare proposà als seus dos germans, Guillem i Joan, entrar a l’empresa amb ell com a socis i intentar remuntar-la. Ell s’ocupava de vendes i administració, juntament amb el senyor Sanchís, i els seus germans s’encarregaven de fer compost i dels cultius, tant a les coves de Son Fullana com a la part llogada de la cantera de Son Oliver, a Campos”, explica Rosa Melià.

Fou a partir de 1.987 quan cinc membres de la segona generació dels Melià entraren progressivament en el negoci. “Ara només en quedam tres”, explica Rosa, qui porta l’administració de Sampson, mentre el seu germà Joan Miquel assumeix la part comercial i el seu cosí Joan la producció.

Cargando
No hay anuncios

L’empresa dóna feina a un col·lectiu d’entre 30 i 35 treballadors i distribueix especialment dins l’illa de Mallorca. És la segona empresa del sector, només per darrera de la factoria de Xampinyons Mallorquins S.A., situada en el camí vell de Costitx, a un quilòmetre de distància del poble de Sineu. Aquesta empresa fou constituïda el 1.996 i té una plantilla d’unes 40 persones. A Pradejón (La Rioja) s’hi troba la primera empresa productora de xampinyó de tot l’àmbit estatal.