El Pacte es dóna un any per aprovar la primera llei balear de residus
La regularització global de la gestió de les deixalles és un dels compromisos dels Acords pel Canvi
PalmaEls partits signants dels Acords pel Canvi han decidit presentar una proposició no de llei (PNL) que insta el Govern a crear una ponència d'estudi "amb l'objectiu d'encarar el debat social, tècnic i polític sobre la gestió dels residus a les Illes i l'elaboració d'una llei autonòmica en la matèria". El portaveu de MÉS per Mallorca, David Abril, ha defensat la necessitat d'impulsar la iniciativa. "No té sentit que una comunitat autònoma que rep 13 milions de turistes cada any no disposi d'una llei d'aquestes característiques". En aquest sentit, s'ha mostrat confiat que el text pugui ser sotmès a la votació del Parlament durant el primer semestre de 2017.
La diputada de Gent x Formentera, Sílvia Tur, ja ha advertit que la nova norma autonòmica estarà condicionada per l'estatal, aprovada l'any 2011. Aquesta, ha dit, "no és excessivament ambiciosa i, a part, no es compleix". "La nostra llei tindrà límits, tinguem-ho clar", ha afegit.
Una de les dificultats que afrontaran els ponents d'aquesta futura llei és que la falta de regulació ha empès cada illa a apostar per un model diferent, a vegades fins i tot antagònic. "Hem vist com mentre Mallorca importava fems d'Itàlia, Menorca exportava biomassa a Itàlia", ha recordat Abril. El portaveu dels ecosobiranistes ha reconegut que un dels obstacles principals per regularitzar globalment la gestió dels residus a les Balears són les obligacions contractuals derivades dels diversos models de gestió. En aquest sentit, el cas més emblemàtic i complex és el del Parc de Tecnologies Ambientals de Mallorca (Tirme). Abril creu que la nova llei pot servir per revisar aquest contracte, però també ha advertit que aquesta no és l'única prioritat i que cal millorar indicatius com el de la recollida selectiva de matèria orgànica, en què Balears presenta un trist índex del 3%. "No cobrim objectius europeus ni espanyols", ha dit. La diputada del PSIB, Sílvia Limones, ha apuntat també per aquí i ha destacat que els percentatges de reciclatge són especialment baixos a la seva illa natal, Eivissa.
Una de les novetats que podria introduir la llei és un sistema de retorn d'envasos. La diputada de MÉS per Menorca, Patrícia Font, aposta pel "model de les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar". El diputat de Podem, David Martínez, ha convidat experts i moviments socials a aportar idees a la ponència amb l'objectiu que Balears passi d'estar a la coa a ser pionera en la gestió dels residus.