El País Valencià se suma al Govern en la lluita contra les prospeccions petrolíferes

La consellera de Medi Ambient del País Valencià qualifica d'un "encert" la iniciativa, que pretén unir la veu de les comunitats per exigir al Ministeri que adopti mesures

Al mig del grup, el conseller balear de Medi Ambient, Vicenç Vidal, i la consellera del Govern valencià Elena Cebriàn.
Ara Balears
02/11/2016
2 min

PalmaEl Govern de la Generalitat Valenciana se sumarà a la iniciativa del Govern balear contra la prospeccions petrolíferes i a la petició que el Congrés aprovi per llei que les aigües sota jurisdicció espanyola de la Mediterrània siguin declarades zones lliures d'aquest tipus d'activitats.

Així ho ha manifestat la consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural del Govern valencià, Elena Cebrián, en declaracions als periodistes abans de la reunió que ha mantingut aquest dimecres amb el seu homòleg del Govern balear, Vicenç Vidal, i el coordinador de la plataforma cívica contrària a les prospeccions a la Mediterrània Aliança Mar Blava, Carlos Bravo.

Cebrián ha recordat que l'Executiu valencià ja ha aprovat diverses resolucions a les Corts Valencianes en contra de la fractura hidràulica i altres tècniques similars de prospecció, i ha assenyalat que "per coherència" se sumarà a la petició del Govern balear i de l'Aliança Mar Blava, a la qual ja s'ha adherit el Govern de Catalunya i a la qual el govern de la Junta d'Andalusia ha manifestat també el seu suport.

La consellera Cebrián ha qualificat d'un "encert" aquesta iniciativa, que pretén unir la veu de les comunitats autònomes per exigir al Ministeri de Medi Ambient que adopti mesures contra els riscos i impactes que suposen les prospeccions en l'ecosistema. A més, recorda que suposen una "contradicció" amb els acords de París per mitigar els impactes al Mediterrani. "Aquestes actuacions no poden dur-se a terme sense que les comunitats autònomes tinguem una veu conjunta i molt clara en aquest sentit", ha manifestat Cebrián.

Moment de la trobada.

Ha recordat també que el Govern valencià dóna suport a la petició de la declaració del corredor de cetacis de la demarcació marina del llevant balear com a Zona d'Especial Protecció d'Importància pel Mediterrani (ZEPIM).

"Teixir aliances" en contra de les amenaces de les empreses

Per part seva, el conseller de Medi Ambient del Govern balear, Vicenç Vidal, ha manifestat que el seu Executiu creu en el canvi del model energètic i s'oposa a les prospeccions petrolíferes perquè suposen una "amenaça" pel medi ambient i l'economia turística de les Illes. Vidal ha lamentat que el Ministeri no tingui en compte l'opinió de les autonomies sobre aquests projectes i ha defensat que "si les empreses privades intenten establir aliances contra el medi ambient, les administracions públiques han de teixir aliances en contra d'aquestes amenaces".

El representant de l'Aliança Mar Blava, Carlos Bravo, ha assenyalat que actualment hi ha dotze sol·licituds de permisos de recerca d'hidrocarburs, com el de la companyia Spectrum Geo Limited a la costa de les Balears, el de sondejos exploratoris i perforació de pous de Repsol davant la costa de Tarragona i els permisos de recerca d'hidrocarburs per Cairn Energy al golf de Lleó. "Són projectes en tramitació que amb una moratòria podrien paralitzar-se", ha manifestat Bravo, qui ha apuntat que l'aprovació d'una llei al Congrés dels Diputats permetria prohibir la presentació de nous projectes i la declaració de la Mediterrània com a zona lliure de prospeccions d'hidrocarburs.

stats