Palma té més de 17.000 persones majors que viuen soles
L'Ajuntament potencia els casals d'autonomia personal per prevenir l'aïllament de la gent gran
PalmaA Palma hi ha unes 62.000 persones de més de 65 anys. Al 28% de les llars, almenys hi ha un familiar que compleix aquestes característiques. 17.184 viuen completament soles i, majoritàriament, són dones. Ho ha destacat aquest dilluns dematí la regidora de Benestar i Drets Socials, Mercè Borràs, que ha anunciat que l'Ajuntament apostarà per millorar els casals d'autonomia personal per "prevenir l'aïllament de la gent gran".
Enguany es realitzarà un contracte per 840.000 euros anuals, a raó de dos anys, per als casals de Ciutat Antiga, Jonquet i Can Ribes. És una "aposta per uns serveis socials de qualitat, centrats en les persones i els drets", segons Borràs. L'objectiu és garantir la universalitat del dret a la dependència. S'oferiran serveis de menjador i tallers, amb capacitat per 120 persones. En el plec de l'any passat, el pressupost va ser de 460.000 euros.
En el cas del menjador, s'ha de tenir en compte que el 50% de productes han de ser frescos. També s'aposta per l'alimentació de proximitat, ja que el 30% dels productes hauran de ser de Mallorca. Entre les altres novetats d'enguany, s'hi inclou una figura coordinadora per als tres centres, es crea una plaça de treballadora social i la gent hi podrà accedir a través dels centres de salut o anant directament als casals.
Tallers de prevenció comunitària
Una de les altres apostes de la regidoria és la de treballar per la "justícia social amb la creació o la millora de serveis que afavoreixin la igualtat". En aquesta línia, el servei de prevenció comunitària està pensat per facilitar el treball grupal i donar impuls a les actuacions preventives. "Avançam de manera valenta i decidida posant eines per a la prevenció", ha destacat Borràs.
Enguany es dotarà el servei de 6.000 hores, 2.000 més que l'anterior, per un total de 220.000 euros. Les activitats de prevenció es realitzen a barris i estan dirigides a adults i joves, com també a gent gran. Es posen a l'abast de la ciutadania professionals del treball social, entitats, associacions per "enfortir els barris i la seva gent, amb l'objectiu que Palma sigui una ciutat d'igualtat d'oportunitats".