Palma prohibeix la creació d'allotjaments turístics a les zones de més pressió
Les llicències ja demanades esquiven la moratòria, així com el lloguer vacacional, que es regula a través del Parlament
PalmaL'Ajuntament de Palma suspendrà les llicències urbanístiques d'allotjaments turístics durant un any. Es tracta d'una moratòria que afectarà només les zones de més pressió de la ciutat i no a tots els establiments. Com va avançar fa unes setmanes l'ARA Balears, aquesta mesura suposarà una restricció força gran de la creació de noves places.
Ha estat el regidor d'Urbanisme, José Hila, acompanyat pel batle de Palma, Toni Noguera, qui ha presentat aquest dimarts la mesura acordada al consell de gerència d'Urbanisme. Així, la suspensió afectarà les zones del centre històric, Santa Catalina, Nou Llevant i la primera corona de l'eixample. En els dos primers casos, la suspensió és evident: la pressió turística s'ha menjat els barris. En el cas de Nou Llevant, Hila ha explicat que és una zona de creixement "molt important" –Palma hi vol culminar el districte cultural– i es vol que l'espai es destini a habitatges per a la ciutadania.
Pel que fa a la primera corona de l'eixample, s'ha delimitat aquest espai perquè es tractaria de la zona que es veuria més afectada per la prohibició al centre històric. Aquesta moratòria és una proposta de la Federació de Veïns de Palma, tot i que s'ha arribat a un acord consensuat amb els hotelers. Joan Forteza, el president de la FAVP, assegura, tot i això, que troba en falta la inclusió del Terreno com a zona en la prohibició.
Ara bé, aquesta moratòria presenta una sèrie d'especificacions. A més de les llicències ja demanades, quedaran excloses de la suspensió aquells hotels a edificis catalogats A o B (màxima protecció) que reuneixin unes condicions: que les finques tinguin un màxim de 20 allotjaments, que no substitueixin edificis amb més de tres habitatges, que aquests habitatges tinguin més de 300 m2 i que l'hotel resultant siguin de 5 estrelles.
Duplicar el nombre de places
Amb les llicències que ara mateix estan concedides, hi podria haver el cas que Palma duplicàs només en aquest 2017 el nombre d'aquest tipus de places. Si bé actualment hi ha 38 establiments i 2.149 places, hi ha 63 peticions d'establiments turístics que preveuen 2.100 places noves. És a dir, en total serien més de 4.000 places. Cal destacar que el 2000 hi havia 15 establiments i 1.230 places.
L'objectiu de la moratòria és que durant els 12 mesos que tingui vigència l'Ajuntament pugui treballar amb la revisió del Pla General, que s'aprovaria a inicis del 2018, i amb el paper de zonificar la ciutat per permetre-hi o no el lloguer turístic. És a dir, és una mesura que va en paral·lel a la modificació de la Llei de turisme, que regularà aquests tipus d'allotjament. L'objectiu és poder definir el model de turisme que necessita la ciutat, segons ha explicat Hila.