Palma trenca el sostre de població en un padró que ja reflecteix la gentrificació

Cort detecta un canvi de paradigma que consolida la idea d'una ciutat turistitzada

Palma ha guanyat 4.000 habitants en el darrer any.
Jaume Vinyas
22/06/2017
2 min

PalmaPalma va assolir, l'any passat, la major xifra de ciutadans de la seva història. 424.516 persones estan empadronades a Ciutat, segons ha anunciat aquest dijous la tinent de batle de Funció Pública i Govern Interior, Aurora Jhardi, en la presentació de les dades del padró de 2016. El cap de Servei de Població, Tomás Lladó, ha afegit que la capital balear ha estat la capital de província que més ha crescut els darrers 15 anys. De 1998 ençà, la població ha augmentat un 24%. Si aquest ritme continua, la barrera del mig milió d'habitants es podria trencar durant la dècada següent.

La regidora de Funció Pública, Aurora Jhardi, i el cap de Servei de Població, Tomàs Lladó, aquest dijous, en roda de premsa.

Res fa pensar que això no serà així perquè la ciutat ha experimentat un creixement continu que només es va truncar el 2010, únic any de la sèrie històrica que s'ha tancat amb pèrdua de població, un fet que s'atribueix a la crisi econòmica.

Tot i aquest creixement constant, Jhardi ha advertit que l'anàlisi de les dades permet observar un canvi de paradigma: la fotografia habitual dels anys del 'boom' immobiliari comença a ser història i ja es comença a visualitzar la ciutat turistitzada actual. Així, per exemple, el major creixement poblacional es troba en el segment dels estrangers provinents de la Unió Europea, mentre que decreix, notablement, el nombre de residents originaris d'Àfrica o l'Amèrica Llatina.

L'augment de població, els darrers anysm, ha vingut aparellat d'un canvi de tendència en la composició de la població estrangera.

Jhardi interpreta aquestes dades com un reflex de l'”augment de la desigualtat a Palma”. Així, ha recordat que els europeus, generalment, tenen major poder adquisitiu, i que altres col·lectius, en canvi, “tenen més dificultat d'accés a l'habitatge”. En aquest sentit, ha destacat que Son Vida és el barri on la població ha crescut més, proporcionalment. En canvi, altres de més cèntrics com Cort, Sant Jaume o costaners com el Molinar han perdut residents empadronats. “Entenem que la gentrificació s'està començant a reflectir en les dades del padró”, ha assenyalat, i ha advertit que “les dades dels propers anys seran encara molt més significatives”.

Amb tot, ha celebrat que “Palma és diversa, multifuncional i molt plural”.

stats