TONI CATANY, UN LLEGAT PER A LES ILLES

La paràlisi del Consell fa perillar els 4,3 milions de fons estatutaris

El CIF hauria d’estar acabat abans de finals de 2018 per no haver de tornar els doblers a Madrid

Dos moments esperançadors de compromís del Consell de Mallorca, ambdós frustrats, el 2009 i el 2015.
i Cristina Ros
07/04/2017
4 min

PalmaEls anys passen i el Govern balear podria veure’s obligat a tornar els 4,3 milions d’euros concedits pel Ministeri d’Indústria i Turisme amb la finalitat exclusiva de construir el Centre Internacional de Fotografia (CIF) Toni Catany a Llucmajor, si no s’ha acabat de realitzar a finals de 2018. Ja és la segona pròrroga concedida des del govern de l’Estat per a l’execució d’aquesta partida dels fons estatutaris.

Posats en contacte amb el departament de Cultura del Consell de Mallorca, el màxim responsable, el vicepresident Francesc Miralles, va declinar fer declaracions per explicar en quina situació es troba el projecte i per què no s’ha convocat encara un concurs d’arquitectura, que seria la primera passa per després afrontar l’inici de les obres. Segons fonts del Consell, “el projecte del CIF s’està negociant també amb el Govern balear. Ja ultrapassa la responsabilitat del departament de Cultura”. Hem pogut saber que, els darrers dies, la crisi de govern ha cancel·lat dues reunions entre les dues institucions per tractar el tema conjuntament.

El rellotge corre i, des que el desembre de 2015 se signà el conveni entre el Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Llucmajor i la Fundació Toni Catany (FTC) -que regula els compromisos de cadascuna de les institucions i marca el full de ruta per construir i posar en marxa el CIF-, pràcticament no s’ha fet cap passa per avançar en aquesta direcció. La immobilitat ha estat absoluta per part del Consell de Mallorca, que és, fins que no es digui el contrari, el responsable màxim de la creació del CIF. Al marge de la signatura de l’esmentat conveni que va fer que el president de la FTC, Miquel Bezares, declaràs que aquell fet permetia “agilitar un projecte que feia anys que estava enrocat”, no s’ha mogut res més. En aquests moments ja es fa molt difícil que el CIF estigui construït abans de finals de 2018, però en tot cas, per evitar que s’hagin de tornar els 4,3 milions d’euroa a Madrid, les obres haurien d’estar avançades.

Una dècada de retard

Feia més d’un lustre que el mateix Toni Catany mantenia converses amb les principals institucions amb la voluntat de deixar el seu llegat a l’illa i posar en marxa un centre internacional de fotografia quan, l’any 2008, Joana Lluïsa Mascaró, aleshores vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell, en va presentar a Madrid un avantprojecte. Semblava que la iniciativa promoguda pel fotògraf llucmajorer tirava endavant, especialment quan, a començaments de 2009, la llavors presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, i Toni Catany signaren una declaració d’intencions per crear una fundació que gestionaria el futur Centre Internacional de Fotografia a Llucmajor. Se succeïen els avenços perquè, només uns mesos després, el Consell adquirí la casa del capellà i fotògraf Tomàs Montserrat, contigua a la de Toni Catany, per 545.975 euros, amb el 75% a càrrec del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder).

Aquell mateix any, el govern espanyol concedí 100.000 euros al Consell per a l’avantprojecte de construcció del CIF, però la partida es va perdre perquè no es varen complir els terminis establerts. Alhora, el Govern aconseguí 4,3 milions provinents de l’Institut de Turisme d’Espanya, que hauria de transferir al Consell per a la creació del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany. Els doblers arribaren a l’Executiu balear a començaments de 2011 i es donaven 20 mesos per a la construcció del centre. El Govern de Francesc Antich, els darrers temps de la legislatura, els va ingressar a la caixa única.

Pròrrogues i més pròrrogues

Poc temps després de prendre possessió del càrrec, la nova presidenta del Consell, la popular Maria Salom, es va comprometre a activar el projecte i a exigir la transferència dels 4,3 milions del Govern al Consell. Toni Catany, després de gairebé dos anys de veure la innacció de les administracions insular i autonòmica, es va declarar “decebut”. El mes de juny de 2013, el fotògraf va escriure una carta oberta al Consell de Mallorca en què expressava preocupació per la paràlisi del projecte i comunicava que no signaria la constitució de la Fundació amb les institucions mentre no es comprometessin a la materialització immediata del projecte. Així mateix, Catany reiterava l’objectiu de garantir la integritat del seu arxiu fotogràfic i la ubicació, sempre que fos possible, a Llucmajor. El Consell havia demanat a Madrid la primera pròrroga per fer les obres amb la partida de 4,3 milions. Va ser concedida, només quatre dies després de la mort sobtada de Toni Catany, el 14 d’octubre de 2013.

El govern de l’Estat allargà el període d’execució fins al 31 de desembre de 2016 i el de justificació de despesa, fins a finals de 2017. El juliol de 2014 els marmessors del llegat del fotògraf havien constituït la Fundació Toni Catany, però els intents d’aquesta entitat perquè el departament de Cultura del Consell, en mans de Joan Rotger, tiràs endavant el projecte resultaren infructuosos. Veient que no es podien complir els terminis, el Govern presidit per Bauzá demanà una segona pròrroga, que fou concedida amb l’exigència que les obres s’acabin abans del darrer dia de 2018 i justificats els pagaments durant el 2019.

Més enllà de la signatura del conveni, a finals de 2015, amb el nou president del Consell, l’ecosobiranista Miquel Ensenyat, els representants de la FTC denunciaren un any després que el Consell “no ha fet ni una sola inversió atribuïble a la partida que hi ha”. Tampoc l’ha feta fins ara. Després d’una reunió de la FTC amb la presidenta Armengol, Consell i Govern s’han d’asseure per negociar les responsabilitats de cada institució. Les reunions han estat ajornades dues vegades els darrers dies.

stats