Pares i mestres posen en dubte les proves per avaluar l'aplicació del TIL
La FAPA i l'STEI-i critiquen que només comprovin les competències lingüístiques, no si s'han après els continguts, i que siguin diferents de les que es fan cada any
Palma"Així no s'avalua el TIL", afirma, contundent, la portaveu de l'STEI-i Maria Antònia Font. Critica i posa en dubte la validesa les proves de diagnòstic de competències en comunicació lingüística sobre el Tractament Integrat de Llengües (TIL). La Federació d'Associacions de Pares (FAPA), també les rebutja i afirma que els duen a pensar que darrere tan sols hi ha la voluntat de cercar "uns resultats que avalin la implantació del TIL".
Les proves, que s'han de fer entre el 29 d'abril i el 8 de maig, no es podran comparar amb les que es fan cada any, només amb les que es varen fer fa cinc mesos. Però a més a més es faran en cinquanta centres diferents dels que varen fer les primeres. Això farà que siguin més difícils de comparar.
Les dues entitats critiquen les proves perquè s'han pensat només per al TIL i són diferents de les que es fan cada any. Expliquen, a més, que només avaluaran les competències lingüístiques en els tres idiomes, no si els nins han après els continguts que se'ls han ensenyat en anglès, per exemple, tan bé com ho feien quan els explicaven en català. "I això és el que preocupa principalment els pares i mares", afegeix FAPA.
El sindicat i la federació d'associacions de pares també lamenten que les proves no es faran a primer de Secundària, "un curs en el qual la incidència del TIL és especialment greu", recorda la FAPA. Font també critica que no s'avaluï l'expressió oral tot i que els nivells inicials d'anglès hi fant molt d'ènfasi.
A més, explica Font, la prova no es farà als nouvinguts estrangers que faci dos anys que són al sistema educatiu i no dominin prou bé alguna de les tres llengües. "Han eliminat els Plans d'acolliment lingüístic i cultural que tant bon resultat donava amb aquests alumnes nouvinguts i els han fet fer TIL tant si vols com no, sense atendre les seves necessitats", recorda Font, "i ara, en canvi, sí que hi pensen, però per treure'ls defora de l'avaluació". "El que passa és que, segurament, donaran un resultat nefast a una estadística que la conselleria vol utilitzar per vendre un producte que no funciona als centres", afegeix.
A més, la portaveu de l'STEI-i critica que als mestres que facin la prova just se'ls ofereix un euro per prova corregida, tot i que han de fer des de vigilar les aules durant les proves fins a introduir les dades. "Sembla fet aposta pagar tan poc per provocar que no s'hi presenti ningú i així ells poder nomenar qui vulguin", diu Font.