El Parlament explora una via inèdita per evitar el vet del govern central a la llei contra les prospeccions

Per primera vegada, una cambra autonòmica envia un escrit de reconsideració a la Mesa del Congrés

Protesta contra les prospeccions a Balears.
Jaume Vinyas
20/07/2017
2 min

PalmaLa Mesa del Parlament ha aprovat aquest dijous remetre a la Mesa del Congrés un escrit de reconsideració al vet contra la proposició de llei que prohibeix les prospeccions a la Mediterrània, una fórmula que empara la llei però que mai havia estat utilitzada per una cambra autonòmica. D'aquesta manera, la Mesa s'haurà de pronunciar, de nou, sobre la presa en consideració de la iniciativa, aprovada per unanimitat pel Parlament.

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, ha instat Ciutadans a "reconsiderar" el seu posicionament sobre el tema. La formació taronja dona suport a la iniciativa, però va possibilitar el vet del PP, que no té majoria a la Mesa, argumentant que la Constitució els obliga a acatar aquest tipus de decisions. El PSOE i Units Podem, per la seva banda, hi van votar en contra.

Ciutadans tornarà, per tant, a ser l'actor clau en aquesta votació. El seu portaveu a Balears, Xavier Pericay, ha assenyalat que encara no ha tingut temps de comunicar-ho a la direcció del partit, a Madrid, i que, per tant, no pot anunciar encara el sentit del vot de la seva formació. Amb tot, ha defensat que la formació taronja ha iniciat "altres vies" per aconseguir l'objectiu que es proposa l'escrit aprovat per MÉS, el PSIB, Podem, Gent x Formentera i El Pi, com ara una Proposició No de Llei (PNL) i diverses preguntes parlamentàries per clarificar els arguments del govern central per vetar la tramitació de la proposta.

Aquests arguments, justament, són qualificats de "falsos i arbitraris" per l'escrit de reconsideració. En aquest sentit, argumenten que el vet es basa en un "informe sense signatura" elaborat pel Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, que incloïa "arguments inexactes, arbitraris o, fins i tot, falsos". Com a exemple, assenyalen l'impacte pressupostari de l'adopció de la mesura, que el mateix informe admetia que era "mínim" però que el Parlament considera no justificat. L'al·lusió a les suposades pròrrogues a les concessions que l'executiu central estaria obligat a fer també es considera fals, ja que l'escrit de reconsideració afirma que no hi ha cap obligació legal de concedir-les.

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, aquest dijous, al Parlament.

Abril ha assenyalat que l'escrit de reconsideració és "la passa prèvia" a un recurs d'emparament davant el Tribunal Constitucional.

El PSOE demana la compareixença del ministre

No finalitza aquí l'ofensiva per salvar la proposició de llei. El PSOE ha demanat la compareixença del ministre d'Energia, Álvaro Nadal, perquè expliqui "al Congrés i a la ciutadania" per què el govern de Rajoy no vol prohibir les prospeccions petrolieres en aigües de la Mediterrània i recorda el perill ambiental i econòmic que suposen aquestes activitats davant les costes de les Illes Balears.

El diputat per Balears, Pere Joan Pons, ha recordat que els socialistes han defensat en diverses ocasions la tramitació d’aquesta iniciativa legislativa després del vet de la Mesa, demanant a aquest òrgan que reconsideràs la seva decisió.

stats