Un conglomerat d’entitats, encara per teixir
L’associacionisme al barri és un reflex de la diversitat de cultures que hi conviuen
PalmaLa diversitat cultural del barri de Pere Garau es fa patent també en l’associacionisme. Segons el registre d’entitats ciutadanes de Palma, en aquesta barriada hi ha més d’una vintena d’associacions de tota casta. “Té fins a cinc associacions de veïns”, destaca Daniel Oliveira, assessor del districte de Llevant de l’Ajuntament de Palma. N’és una l’Associació de Veïns Garau Columnes-Temps d’Oci, que ofereix activitats per a tota la població en general. “Aquí, hi cap tothom i quan feim una festa és per a tothom, socis i veïns. Encara que la facem al local, no hi privam l’entrada a cap a veí”, assegura Catalina Aguiló, presidenta de l’entitat.
Les festes més “grans”, explica Aguiló, les organitzen conjuntament amb l’associació per a persones majors Temps d’oci i entre totes dues agrupen uns 400 individus amb edats entre els 5 i els 80 anys. Així mateix, intenten fer difusió de les notícies relacionades amb el barri. “Per a nosaltres és important que les associacions siguin actives, que ens cridin. És més fàcil que ells ens contin la seva realitat perquè nosaltres puguem actuar-hi”, assenyala Oliveira.
La comunitat xinesa forma un dels col·lectius més nombrosos de la barriada de Pere Garau. Els primers habitants procedents de la Xina hi varen arribar fa més de trenta anys i les generacions actuals tenen un important sentiment de pertinença a la zona. “Hi ha una sèrie de joves que hi estan molt arrelats, s’estimen el barri i volen treballar pel barri”, destaca Oliveira. És el cas de Fang Ji, president de l’Associació Xinesa de les Balears (ACHINIB). “Volem que el barri sigui ben vist i estimat. Aportam il·lusió, volem donar a conèixer com som, perquè més informació vol dir manco conflictes”, assevera Ji, qui considera que hi falten espais d’oci . Per això, des de l’associació treballen per donar vida al barri i mostrar que l’ambient és sa. “Enguany vàrem fer la fira de l’any nou xinès al barri i varen venir veïns”, remarca. A més, han posat en marxa una plataforma en línia amb una borsa de treball per a les persones xineses que viuen a les Balears, a banda d’informar-los dels seus drets i obligacions.
Igual que l’ACHINIB, una gran part de les associacions ubicades al barri centren l’activitat a ajudar el seu col·lectiu. La Unió de Marroquins de les Balears, per exemple, ofereix tasques de traducció i d’assessorament als seus associats en temes d’immigració i estrangeria i suport econòmic per a la repatriació dels seus difunts. “També treballam la convivència al barri, el respecte als veïns”, apunta Youssef Jouihri, president de l’entitat.
Així mateix, estan en contacte amb Dones Musulmanes, una associació a cavall entre Pere Garau i Son Gotleu, que treballa per empoderar la dona musulmana. “Feim tallers d’educació emocional, orientació laboral, ens preocupam molt perquè tinguin activitat cultural”, explica Esther Illa, una membre. “És el nostre segon any en funcionament i la idea és anar incrementant les activitats per intentar que la societat entengui com som les dones musulmanes”, hi afegeix.
“No hi ha un teixit associatiu que treballi pel barri en conjunt, està un poc dispers”, reconeix Oliveira, si bé assegura que “s’observa un canvi de tendència”. “Pareix que comença a haver-hi una mica més de col·laboració entre associacions per treballar pel barri i això és molt important”, conclou.