PREMI ART JOVE
Balears04/11/2017

Pere Garau reivindica a través de l’art l’espai públic i el teixit popular

La finalista Natalia Fariñas retorna el cinema Fantasio a la barriada i a la seva gent

Anna Schnabel
i Anna Schnabel

PalmaL'art recorre un barri: enguany, es tracta del de Pere Garau. Desenes de persones varen seguir ahir la ruta que els finalistes d’Art Jove hi traçaren amb les seves intervencions. Natalia Fariñas, guanyadora del certamen, ha recuperat la façana de l’històric cinema Fantasio i ha ideat una sèrie de dispositius perquè la sala, que va obrir les portes als anys 30 i les va tancar mig segle més tard, torni a projectar imatges en moviment. No obstant això, com en les altres intervencions, s’hi inclou un missatge: Fariñas vol retornar el cinema a la barriada que anys enrere va ser popular, precisament, per les seves sales filmogràfiques. El batle de Palma, Antoni Noguera -fill del barri-, i el regidor de Cultura, Llorenç Carrió, també varen fer aturada davant les intervencions artístiques que quedaren finalistes en el certamen.

En defensa d’un art “útil”

Rosa Caterina va dur a terme una investigació sobre l’origen i les característiques de la flora de Pere Garau que és, segons la mateixa artista, “diversa com la seva població”. Fulles i flors pròpies de l’ecosistema urbà recobreixen el gris de les parets del barri utilitzant pigments provinents dels mateixos vegetals que s’hi representen. “El camp entra dins la ciutat”, explicava l’autora. És el rastre d’una zona que a principis del segle XX va estar composta per horts.

Cargando
No hay anuncios

L’impacte de la pressió turística també hi va ser present. L’artista Sergio Monje va llogar un pis a través d’Airbnb per dur-hi a terme taules rodones obertes al públic amb especialistes i col·lectius com Terraferida, Ciutat per a qui l’Habita, Flipau amb Pere Garau i Tot Inclòs. Es tracta d’“art útil”, va explicar Monje davant els assistents. Consisteix, per l’artista, a “ocupar un espai que destrueix teixit comunitari”. En aquesta ocasió, la taula rodona no va poder realitzar-se, però Monje va anunciar que el projecte continua endavant.

Rébecca Konforti va optar per pintar un bell mural partint de pintures sobre paper. Diu l’artista que la seva intervenció “pretén desafiar l’atenció dels transeünts, que es convertiran en espectadors per sorpresa”. “Això possibilitarà poder trobar altres pintures de la zona i crearà circulacions, intercanvis i fluxos ara mateix absents”, hi va afegir.

Cargando
No hay anuncios

La intervenció de Pere Portell, Pere en festes, tracta d’una acció que vol aconseguir que les festes patronals integrin tots els habitants i s’hi identifiquin. “Volem una celebració entesa com a element de cohesió de la barriada”, va afirmar. Una xarxa de pesca recobreix el cel d’un carrer tallat per a la ocasió. “Simbolitza la xarxa social que ens cal teixir en un barri mancat d’espais públics”, va explicar l’autor.

Conscienciació

Lorena Gutiérrez ha treballat conjuntament amb les usuàries del centre socioeducatiu Es Fusteret, que integra menors d’entre 14 i 19 anys. Han configurat un projecte artístic i pedagògic compartit: després de conèixer i identificar el problema de la neteja a la barriada, s’ha proposat crear unes escultures fetes amb deixalles per conscienciar sobre el fems i les possibilitats del reciclatge. Per tal d’aconseguir-ho, interactuen amb la gent del mercat de Pere Garau.