TERCER SECTOR

Unes 300.000 persones viuen en risc de pobresa a les Balears

L'informe d'EAPN posa de manifest l'augment del "treballador pobre" i de les desigualtats socials

Les Balears són la tercera comunitat amb la taxa de pobresa més alta.
Montse Terrasa
13/10/2016
2 min

PalmaUnes 300.000 persones viuen en risc de pobresa o d'exclusió social a les Balears i un 10% de la població sobreviu amb menys de 332 euros al mes, situació qualificada de pobresa extrema, segons posa en evidència l'informe elaborat per la Xarxa per a la inclusió social (EAPN).

L'Informe de l'estat de la pobresa 2015 constata que la situació ha empitjorat en un any. En el moment en què es va elaborar l'estudi, presentat aquest dijous, el 26,3% de la població balear –és a dir, 290.477 persones– estava en risc de pobresa o en situació d'exclusió social. Aquesta dada evidencia que a les Balears la taxa ha crescut 2,5 punts, ja que l'any 2014 se situava en el 23,8%, segons destaca l'informe.

L'anàlisi presentada per EAPN també posa de manifest que "els suposats 'brots verds' de l'economia no arriben a tots els grups de la població", ja que quasi 115.000 persones sobreviuen amb menys de 332 euros al mes, fet que situa les Balears com la tercera comunitat amb la taxa més alta de pobresa extrema, només per darrere d'Andalusia i les Canàries.

L'informe aporta moltes dades sobre la realitat social balear. El 7,7% de la població, 85.000 persones, viu en situació de privació material severa, i més de 234.000 acumulen retards en el pagament de la hipoteca o del lloguer.

Un 40% de la població –és a dir, 440.000 persones– no pot fer front al pagament de despeses imprevistes.

Tenir feina

Un altre aspecte estudiat és la relació entre el nombre de mesos treballats per tots els membres de la llar i el nombre total de mesos que, en teoria, podrien treballar tots els membres en edat de fer feina. El resultat és que el 8,4% de la població menor de 60 anys viu en llars amb baixa intensitat de treball, més de 74.000 persones.

En relació amb aquest punt, EAPN destaca que "si no es fa feina, es cau a la pobresa, però s'ha de tenir en compte que actualment tenir una feina no vol dir sortir de la pobresa. I és que tots els indicadors mostren que l'ocupació laboral que s'està generant en aquests moments és de pitjor qualitat que abans de la crisi".

La situació laboral actual dóna pas a una nova figura, que és la del "treballador pobre", aquell que té una feina precària, insegura i temporal.

stats