Les places noves de lloguer turístic es disparen

Terraferida denuncia que durant el darrer any i mig se n’han creades més que en tota la història

Les noves places de lloguer turístic representen el 77% de totes les que s’estan tramitant
Carme Buades
18/06/2017
4 min

PalmaLa Conselleria de Turisme ha tramitat durant aquesta legislatura 39.004 places de lloguer turístic, unes nou mil més de les que havia tramitat fins ara. En poc menys d’un any i mig, han entrat en tramitació més places que els darrers cinc anys; durant el 2016, es varen tramitar més del doble de llicències que durant tot el 2015; i entre el gener i l’abril d’enguany ja se n’han tramitades més que fa dos anys, quan l’arribada del nou Govern i la por pel canvi de normativa va disparar la petició de llicències.

Amb aquestes 39.004 places, el lloguer turístic a Mallorca té capacitat per a 77.952 persones, és a dir: els darrers mesos s’ha tramitat més del 20% de totes les places que existeixen (sense tenir en compte l’oferta il·legal, que a llocs com a Palma representa el 90% del total, segons dades del Consell).

Són alguns dels nombres que maneja el Govern i que ahir va presentar Terraferida per denunciar que aquesta allau de peticions arriba per l’efecte crida davant l’anunci de la modificació de la Llei turística, un fet que, asseguren, s’hauria pogut evitar si no fos per la falta de voluntat de l’Executiu d’aprovar una moratòria de places fins a la posada en marxa de la nova regulació.

Fins que no entri en vigor la llei, que actualment s’està tramitant al Parlament i, en principi, s’aprovarà durant el mes de juliol, es poden continuar donant llicències segons les excepcions que incloïa la llei Delgado. Per tant, queden fora de la borsa de places establiments com els hotels boutique i el lloguer turístic en habitatges unifamiliars (amb la nova llei, els habitatges plurifamiliars també podran demanar una llicència si estan situats en una àrea permesa per la zonificació dels consells).

Places hoteleres

Si bé les places actualment en tramitació corresponen majoritàriament al lloguer turístic (representen més d’un 70% del total), des de Terraferida adverteixen que també hi ha 11.553 places hoteleres més en marxa. Així, s’estan tramitant a Mallorca 50.557 noves places turístiques, a les quals s’han d’afegir les 43.000 que conformen la borsa de places, les aproximadament 280.000 places que ja existeixen i tota l’oferta il·legal.

“No pensàvem que dins aquesta legislatura es pogués decréixer en places, però tampoc esperàvem un creixement del 15% de l’oferta turística”, va denunciar ahir Jaume Adrover, portaveu del grup ecologista. Per Adrover, hi ha dues dates clau que marquen “l’allau consentida i amb el suport de la Conselleria” de peticions: l’anunci i presentació de l’esborrany de modificació de la Llei turística, el desembre del 2016, i l’aprovació de l’avantprojecte pel Consell de Govern, l’abril. Només aquell mes es varen tramitar més de 7.000 noves places: pràcticament deu per hora.

Des de Terraferida s’oposen, així mateix, a la facilitat amb què s’obté actualment la llicència per llogar un habitatge, ja que n’hi ha prou amb la presentació d’una declaració responsable i, una vegada es presenta, es pot començar a comercialitzar l’immoble.

Adrover no només va criticar el Govern per no haver aprovat una moratòria a temps, sinó que, a més, va denunciar “un cert clientelisme” per part del conseller de Turisme, Biel Barceló, perquè a les reunions que es varen dur a terme als pobles per presentar l’avantprojecte de llei “esperonava els propietaris perquè presentassin llicències” en el que consideren que està sent “una amnistia de facto”.

En les dades fetes públiques per Terraferida també es veu com la gran majoria de sol·licituds de llicència s’han donat d’ençà que va començar la legislatura actual i, per això, sentencien que el Govern “no en pot donar la culpa a Madrid o a la llei Delgado”, com “tampoc poden dir que no estaven avisats”, perquè institucions com el Consell d’Eivissa i entitats com Ciutat per a qui l’habita, la Federació d’Associacions de Veïns de Palma i el GOB varen demanar l’aprovació d’una moratòria. De fet, el 80% d’aquestes noves llicències i el 70% de les places s’han demanat després de l’arribada de PSIB i MÉS al Govern.

Per part seva, Xim Valdivielso, membre també de Terraferida, va assegurar durant la roda de premsa d’ahir que la “barra lliure” que ha permès l’Executiu és “una autèntica irresponsabilitat”, perquè els “posicionaments públics de negació de la realitat”, com “afirmar que el turisme redistribueix la riquesa”, suposen la “ruptura d’un pacte social que durant dècades més o menys ha funcionat” i de la concepció que hi havia un sostre de places que “més o menys” es respectava.

Des del col·lectiu asseguren que “no s’ha volgut assumir el cost electoral” de fer una política valenta envers el lloguer turístic i demanen, d’una banda, que s’aprovi immediatament una moratòria per frenar l’allau de peticions i, de l’altra, que la llei plantegi un sostre real i un decreixement de places. Per fer-ho, consideren que, en lloc de comprar una plaça de la borsa per crear-ne una de nova, se n’haurien de comprar dues.

A tall d’exemple, Valdivielso i Adrover varen xerrar de la política turística de Barcelona, on l’equip de govern municipal va aprovar una moratòria quinze dies després d’entrar a l’Ajuntament i on s’ha doblat el personal d’inspecció que es dedica al lloguer turístic: ara disposen d’un inspector per cada 400 habitatges, mentre que a Mallorca n’hi ha 1 per cada 2.000 establiments. Biel Barceló va assegurar en el seu moment que es reforçarà la tasca d’inspecció a través dels portals web, però des de Terraferida denuncien que, de moment, s’hagi reforçat el personal que tramita llicències.e

stats