CONGRÉS AUTONÒMIC

El ‘nou PP’ aposta per retornar el salat a IB3

Vol eliminar la llengua estàndard de la ràdio i televisió pública, de l’Administració i dels centres educatius

M. Mercedes Celeste Palmero ha coordinat la ponència ‘Educació, innovació i cultura’ per al congrés autonòmic.
M.g.
10/03/2017
3 min

PalmaEl PP balear pretén reformar-se amb tics de les polítiques de José Ramón Bauzá. Si més no, és el que es desprèn de la ponència Educació, innovació i cultura, coordinada per M. Mercedes Celeste Palmero, que s’ha presentat. L’objectiu és clar: retornar el salat a IB3 i introduir-lo a l’Administració i els centres educatius. “El mallorquí, el menorquí, l’eivissenc i el formenterenc tenen aspectes lèxics originals i gairebé exclusius de cada illa”, se cita en el text, i s’hi afegeix: “Moltes d’aquestes expressions s’estan perdent. L’ús de la llengua estàndard en tots els àmbits -administratiu, educatiu i en mitjans de comunicació- fa que la nostra singular manera de parlar es dilueixi i és quelcom que no hem de permetre”.

El ‘nou’ PP tampoc no renuncia a l’impuls de l’anglès a les aules. Celeste Palmero, una de les ideòlegues del fracassat TIL, aposta pel reforç de les llengües estrangeres amb força. “El PP té com a objectiu clau que el domini de l’anglès es converteixi en una realitat. El seu coneixement suposa per als nostres joves un passaport al món global en què vivim”, es desprèn de la ponència. I no només se centra en l’anglès, sinó que convida a introduir més llengües en l’Educació Secundària. Celeste Palmero va recalcar que, pels populars, “és clau l’estudi de l’anglès. És una qüestió que no podem estar discutint si hem de fomentar-lo o no. Ha de viure i conviure a l’escola des de les primeres edats”.

En el text de la ponència, també s’ataca l’independentisme i que s’utilitzi com a eina per fer política. “Defensam que la política lingüística no es vegi contaminada per les arbitrarietats ideològiques ni les ingerències polítiques independentistes”, se cita, i prossegueix: “Refusam la seva utilització com a arma política per dividir els ciutadans de les Balears”.

El tema lingüístic, això sí, encara és més utilitzat pel PP per fer política. En la línia del candidat a la presidència del partit, Biel Company, es reitera la importància de donar impuls a les modalitats lingüístiques de les Illes en la producció editorial i educativa.

En el text presentat, en el qual participen Simón Gornes Hachero, Rafel Bosch, Sara Ramón, Fernando Gilet i Rubén Quesada, es vol aconseguir una “modernització i millora del sistema educatiu”. Ara bé, asseguren que “ni existeix ni desitjam” un model únic universal de l’escola. És a dir, la xarxa de centres concertats i privats no es pot eliminar. Celeste Palmero advertí que “la llibertat d’elecció de centre per als pares sempre ha estat prioritària i la continuarem defensant”. També es fa èmfasi en la necessitat d’una “major autonomia” dels centres escolars per desenvolupar el seu projecte educatiu. En aquest sentit, cerquen un sistema educatiu que generi igualtat d’oportunitats. “Escola i família han d’anar de la mà”, apunten, i volen que “s’ajusti als interessos i necessitats de cada alumne”.

Tauromàquia, patrimoni

Protegir els toros i el correbou. En matèria de cultura, és un dels punts de valor que proposa el partit. “La tauromàquia forma part del patrimoni històric i cultural comú de tots els espanyols”, argumenta. Per això mateix, se’n promet la protecció des de les administracions competents. Tot i així, també advoquen per una “cultura pública amable”. Què vol dir això? Doncs aquella “que no agradeixi sensibilitats ni generi escàndol ni provocacions gratuïtes o forçades”.

La candidatura de Company estrena web

Biel Company a la web de la seva candidatura.

El favorit per endur-se la victòria en el congrés autonòmic, Biel Company, va estrenar ahir la pàgina web de la seva candidatura. A www.feimppartit.com, Company es defineix com “un espanyol, nascut a Mallorca”, que no entén “aquest afany per parlar d’espanyolistes, regionalistes i catalanistes, que no fa altra cosa que generar controvèrsia i desunió”.

Pel que fa a les seves virtuts, destaca que és “tenaç i autoexigent”, i que li agrada parlar clar i sense embuts. Quant als defectes, es limita a dir que “supòs que com tothom”, sense citar-ne cap.

Company també fa un comentari sobre el que pensa de la corrupció: ”Em repugna, com a qualsevol ciutadà. I més quan afecta un polític, sigui del nostre partit o d’un altre. Ara bé, de la mateixa manera que exigesc que qui la fa la paga, també exigesc que es respecti la presumpció d’innocència dels investigats. Els tribunals tenen sempre la darrera paraula”.

stats