Balears03/11/2015

PP i Ciutadans rebutgen que es recuperi la Llei de normalització original

El Parlament comença a tramitar la norma que suposarà, entre altres, eliminar topònims com el de Mahón

Quim Torres
i Quim Torres

PalmaEl Parlament ha admès a tràmit la iniciativa d’El Pi per recuperar la Llei de normalització original, que la majoria absoluta del PP va modificar la passada legislatura a través de la reforma de la Llei de funció pública que feia innecessari els coneixements de català per ser empleat públic. Només el PP i Ciutadans han votat en contra de la iniciativa, que ara es tramitarà a la cambra i que suposarà, entre altres, que l’administració torni a assumir el seu paper a l’hora de potenciar la llengua pròpia i que els topònims només puguin ser en català i, per tant, desaparegui la denominació de Mahón per tornar només a Maó.

El PP ha justificat el rebuig a la Llei de normalització, que fou aprovada l’any 1986 en temps de Gabriel Cañellas (PP), perquè està en contra que una llengua pugui prevaldre sobre una altra com, segons ells, passarà amb la reforma que ara es tramita. Ha defensat que això seria inconstitucional i ha recordat que la reforma aprovada pel PP de Bauzá va ser avalada pel Constitucional. Tant El Pi com els partits del Pacte han advertit el PP que el seu argument suposava dir que la Llei de normalització anterior, la que també va aprovar el PP fa 30 anys i que ara es recupera, era inconstitucional.

Cargando
No hay anuncios

El diputat d’El Pi, Pep Melià, que ha defensat la iniciativa, ha justificat que de les dues llengües oficials que té Balears només una és “pròpia”, la catalana, i només aquesta necessita ser protegida i potenciada perquè es troba en una situació de dificultat. El portaveu de Més per Menorca, Nel Martí, ha contestat al PP que la Llei de normalització no suposa una discriminació “en contra”, sinó a favor. I ha demanat al PP que no s’amagui darrere les sentències del Tribunal Constitucional.