El PP demana que el Consultiu es pronunciï sobre l'Oficina Anticorrupció
Dubtes entre els populars sobre el règim sancionador del projecte de llei, que preveu multes de fins a 100.000 euros
PalmaEl Consell Consultiu s'haurà de pronunciar sobre el règim sancionador que els partits del Pacte han introduït, a través d'una esmena, al projecte de llei de creació de l'Oficina anticorrupció.
La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ha anunciat que registraran la petició, aquest dijous, després que la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals hagi aprovat el dictamen de ponència. Està previst que el text se sotmeti a la votació del Parlament dimarts que ve, però aquest punt de l'ordre del dia depèn, ara, del Consultiu. "Esperam que el PP no opti per enfangar, tal com ens tenen acostumats determinats personatges d'aquest partit, que sembla que ara tornen o volen tornar", ha dit el portaveu parlamentari del PSIB, Andreu Alcover. "Sembla que el PP vol defugir unes sancions que se li podrien girar en contra", ha afegit la portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo.
Els populars, per la seva banda, han justificat la decisió pel fet que el règim sancionador s'hagi introduït a través d'una esmena en comptes d'haver-lo inclòs en el text de la llei. En aquest cas, segons ha assenyalat la portaveu parlamentària popular, Marga Prohens, el dictamen del Consultiu hauria estat obligatori. El diputat Juan Manuel Lafuente ja ha expressat a la comissió els dubtes sobre la legalitat d'aquestes sancions, tenint en compte que l'oficina dependrà del Parlament i, per tant, que forma part del poder legislatiu. "La primera persona sancionada impugnarà i, llavors, podríem tenir un problema legal. És un tema de seguretat jurídica", ha assenyalat. "No volem més polítiques de titulars ni xurros al Parlament", ha conclòs Prohens.
El coportaveu de MÉS per Mallorca i director de la ponència, David Abril, ha retret als populars que han tingut "temps més que suficient" per demanar aquest informe. Alcover, en la mateixa línia, ha atribuït la maniobra a una "tècnica dilatòria" i ha recordat que l'esmena es va introduir fa mesos". Pel que fa als dubtes sobre la seguretat jurídica, el portaveu socialista ha recordat que les Corts Valencianes han aprovat, aquest mateix mes de novembre, una llei similar que inclou un règim sancionador molt més sever, amb multes que arriben fins als 400.000 euros.
Sancions de fins a 100.000 euros
El projecte de llei preveu tres tipus d'infraccions per als qui obstaculitzin les tasques de la comissió o infringeixin els temps que determini la llei per a l'entrega de la documentació requerida. Així, els qui cometin una sanció lleu s'arrisquen a multes de fins a 1.000 euros; fins a 10.000 euros en el cas de les infraccions greus, i fins a 100.000 euros en el cas de les molt greus. Des del PSIB assenyalen que, sense aquesta potestat coercitiva, l'oficina "quedaria coixa", ja que només quedaria confiar en la bona voluntat dels requerits.
Altres novetats introduïdes durant la comissió ha estat la possibilitat que l'elecció del director es dugui a terme per majoria simple en una segona votació. En primera instància, es manté el requeriment que el nomenament compti amb l'aval de tres cinquenes parts del Parlament. Amb tot, per evitar hipotètiques maniobres de bloqueig es donarà per vàlida una majoria absoluta. Això sí, caldrà que hi hagi un marge de 15 dies entre ambdues votacions.
En un primer moment, es preveia que totes dues votacions es poguessin dur a terme en el mateix ple.
També s'ha ampliat, de tres a sis mesos, el termini perquè el futur director de l'Oficina desenvolupi el projecte del reglament de funcionament i de règim intern de l'Oficina. Podem manté viva una esmena que pretén que aquest reglament tingui rang de llei per tal de dificultar que, en un futur, una distinta majoria parlamentària pugui canviar-lo rebaixant-ne, així, les atribucions.