Els pressupostos de 2017 entren al Parlament per "pitjar l'accelerador" dels Acords pel Canvi
La consellera Catalina Cladera ha detallat els números i ha advertit que les Balears són la segona comunitat en índex de capacitat fiscal per habitant, però la novena en finançament per persona
PalmaLa consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, i el director general de Pressupostos, Joan Carrió, han presentat al Parlament el projecte de llei dels pressuposts de 2017 del Govern. Els responsables d'Hisenda i Administracions Públiques han fet l'acte simbòlic de lliurament de tota la documentació, que enguany s'ha inclòs en una memòria electrònica col·locada dins d'un bolígraf i que ha estat entregada a la presidenta de la cambra autonòmica, Xelo Huertas.
Aquests pressupostos de 2017 són els més alts de la història. En total, 4.668,24 milions d'euros, 427 milions més que el 2016. Per Cladera, aquests números suposen "pitjar l'accelerador" per assolir les polítiques marcades en els Acords pel Canvi. De fet, giraran a través de tres eixos: polítiques socials, model econòmic i infraestructures.
Pel que fa a les polítiques socials, s'invertiran 2.704,05 milions d'euros. Concentren el 70% de la despesa no financera i creix en un 8,8%. Les conselleries de Salut (1.472,68 milions d'euros) i Educació (882,58 milions) són les que rebran més diners. Per al model econòmic, s'inverteixen 161,25 milions d'euros, en gran part per Agricultura, Ramaderia i Pesca, Turisme i Medi Ambient. En aquest cas, la crescuda és del 7,5%. Per a infraestructures s'invertiran 262,02 milions d'euros, que seran la base per al Pla d'Infraestructures que ha de presentar l'Executiu prest. S'injecten doblers, principalment, en transport i en el cicle de l'aigua.
Com creixen els pressupostos?Cladera ha assegurat que encara hi ha dues incògnites pel que fa al finançament. Una és el límit del 0,5% de dèficit promès per l'Estat, però que encara no s'ha aprovat i que podria augmentar. L'altra, són uns 120 milions d'euros que el govern espanyol deu des del desembre de 2015 i que està previst que es paguin aquest 2017. Tot i així, Cladera ha demanat que el nou ministre d'Hisenda "tingui més sensibilitat cap a les comunitats autònomes" i sigui "tot el contrari" a Cristóbal Montoro.
La consellera no considera que hagin de venir retallades. Ha posat en valor el canvi del cicle econòmic en positiu i ha advertit que ningú "no entendria" que s'aplicassin aquest tipus de mesures. Pel que fa al repartiment entre conselleries, Cladera ha explicat que "si uns pressupostos creixen un 10%", vol dir que s'incrementen totes les àrees "de manera considerable"; i ha tret pit per la crescuda de més de 100 milions d'euros que han tingut tant Sanitat com Educació entre els pressupostos de 2016 i els de 2017. "Ha estat complicat, però hem arribat a temps", ha sentenciat Cladera sobre l'elaboració dels números.
També amb relació al finançament autonòmic, Cladera ha detallat que les Balears són la segona comunitat en índex de capacitat fiscal per habitant, amb 21 punts per sobre de l'index de finançament per habitant. De fet, en aquest cas, les Balears és la novena comunitat amb millor finançament per persona.