Balears28/03/2016

La producció de vi de qualitat augmenta gràcies a la serra de Tramuntana

Mallorca és l’única illa de l’Arxipèlag on augmenta la producció durant el 2015

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLa producció de vins amb segell de qualitat va augmentar a les Balears un 11,88% respecte de la collita del 2014. En total, se'n van produir 54.458,58 hl durant el 2015, una xifra superior a la de la temporada anterior, si bé la Denominació d’Origen (DO) Binissalem va veure com queia un 23% el nombre d’hectàrees cultivades. En canvi, l’altra DO de la Comunitat, Pla i Llevant, va augmentar un 30%. A les illes menors, la producció també va patir caigudes d’entre el 2% (Eivissa) i el 16% (Formentera).

A Mallorca, augmenta espectacularment la producció a la serra de Tramuntana, tot i que l’extensió que ocupa encara és reduïda, en comparació amb altres especialitats. L’any passat es van cultivar més d’11 hectàrees de vinya, una xifra menor, però que, si es compara amb les tres de 2014, suposa un augment del 239,69%. En raïm produït, l’augment és encara més espectacular, un 654% gràcies als més de 90.000 kg recollits (12.000 el 2014).

Cargando
No hay anuncios

D’aquesta manera, la producció de vi de qualitat aconsegueix revifar. Es tracta del primer any que va tancar amb pèrdues respecte de l’anterior.

Colors i varietats

Cargando
No hay anuncios

El vi negre continuà sent el més comercialitzat el 2015, amb 25.892,51 hl, seguit del blanc (13.272,30 hl) i del rosat (6.257,40 hl).

Pel que fa a la distribució del volum total de comercialització dels vins per denominacions, el Vi de la Terra de Mallorca ocupa un 36% del pastís, seguit del DO Binissalem, amb un 34,98%, i del DO Pla i Llevant, amb un 23,34%. La resta es reparteix entre els vins de la terra Illa de Menorca (2,47%), d’Eivissa (2,43%), de Formentera (0,37%), de les Illes Balears (0,2%) i de la serra de Tramuntana (0,18%).

Cargando
No hay anuncios

La major part d’aquests vins es consumeixen a les Illes Balears, on es comercialitza un 80% del producte, mentre que a la Unió Europea hi arriba gairebé el 14%, a Espanya l’1,60% i a països tercers el 4,44%. Entre les exportacions en l’àmbit europeu destaca el mercat alemany, amb un 81%, mentre que el principal consumidor dels països de fora de l’àmbit comunitari és Suïssa, amb un 76,65%, tot i que els vins de qualitat de les Illes Balears arriben fins als Estats Units, el Japó, la Xina i Panamà.