Balears19/07/2016

Proposen una solució alternativa a la "moratòria del clavegueram"

Una associació d'urbanistes critica la fórmula legal que aprovarà, dijous, el Parlament

Jaume Vinyas
i Jaume Vinyas

PalmaMés crítiques a l'anomenada "moratòria del clavegueram" però aquesta vegada no venen per la banda dels ecologistes. L'Associació Espanyola de Professionals d'Urbanisme, Ordenació Territorial i Sostenibilitat (AEPUOS) ha qüestionat l'eficàcia de la mesura acordada per diversos grups polítics que permetrà als ajuntaments seguir concedint llicències de construcció a les urbanitzacions que no disposen de xarxa de sanejament. És més, qüestionen la fórmula jurídica emprada per resoldre la problemàtica que afecta 112 urbanitzacions de Balears, segons les dades que han aportat.

El president a Balears d'AEPUOS, Joan Alemany, ha criticat que la problemàtica s'abordi a partir d'una esmena a la Llei d'avaluació de l'impacte ambiental que s'aprovarà, previsiblement, dijous, en sessió extraordinària del Parlament. En aquest sentit, ha defensat que "els serveis urbanístics bàsics s'han de regular a través de la Llei del Sòl (LOSU) i no amb una Llei sectorial". En aquest sentit, ha lamentat "la falta de previsió" del Govern que, el Gener, hauria pogut aprofitar el Decret de mesures urgents en matèria urbanística per modificar la LOSU.

Cargando
No hay anuncios

Alemany considera que la moratòria no és suficient i ja ha anunciat que presentarà la seva proposta a la conselleria de desenvolupar el reglament de la LOSU que l'anterior executiu de José Ramón Bauzá va deixar indefinit, sense horitzó temporal. "La disposició addicional vuitena de la LOSU preveu l'exempció de la implantació de la xarxa de clavegueram excepcionalment a nuclis que no en tinguin sense preveure cap termini", ha insistit.

Convèncer per la via sancionadora

Cargando
No hay anuncios

L'advocat ha recalcat que AEPUOS no és contrària a la moratòria però ha dubtat de la seva eficàcia perquè considera que molts ajuntaments seguiran sense fer els deures tot esperant una nova solució que els permeti fugir cap endavant. En aquest sentit, ha recordat que "és una obligació dels consistoris prestar el servei públic de les urbanitzacions i, per tant, un dret dels ciutadans exigir el seu compliment a l'administració". Per això, censuren que "s'està premiant als ajuntaments que no han complert amb la seva obligació, quan el que caldria és establir mesures coercitives als consistoris que incompleixin".

Segons ha dit, cal un compromís de les administracions "i també dels promotors i particulars" que han de col·laborar amb els costos". Alemany considera essencial que la futura Llei del Sòl inclogui el concepte de "malla urbana", és a dir, els serveis obligatoris en matèria de subministrament de llum, aigua i energia elèctrica. Aquesta novetat, ha assegurat "obligaria els municipis a agilitzar els terminis per aconseguir que els solars tinguessin la consideració d'urbans"