MEMÒRIA HISTÒRICA

34.000 euros per acabar dos projectes de "valor únic, històric i pedagògic" sobre la Guerra Civil a Mallorca

El Govern subvenciona dues produccions audiovisuals que documenten com es va viure aquest període històric a l'illa

Una bandera republicana i una altra comunista han saludat l'inici de recuperació de molts desapareguts.
Ara Balears
29/07/2017
2 min

PalmaLa Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha concedit subvencions a dos projectes audiovisuals que recullen i documenten com es va viure la Guerra Civil i la repressió franquista a Mallorca. Segons ha informat el Govern en un comunicat, els 34.358 euros que sumen les subvencions ve motivada per dos informes de la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica i perquè també compten amb el suport d'altres institucions. Així, per exemple, el documental Milicianes compta amb el recolzament de TV3, IB3 i la Generalitat de Catalunya.

Aquests ajuts encaixen també dins el Pla d'Igualtat de Gènere, ja que un dels seus objectius és donar visibilitat a l'aportació de les dones en la història i la societat i la seva lluita per aconseguir la democràcia i l'assoliment de drets socials. Els dos projectes, considera l'Executiu balear, són "únics pel seu valor de restitució i responsabilitat democràtica que ambdós representen".

Els documentals estaven incabats a l'espera d'aquesta aportació econòmica per part del Govern, amb el qual també s'ha acordat establir un "compromís divulgatiu" d'aquests treballs als centres educatius de les Illes.

Les produccions

El documental Ossos que xerren. La fossa dels mariandos, que rebrà 16.358 euros, parla de l'exhumació de la fossa de la Guerra Civil al poble de Sant Joan (Mallorca), la primera que es va fer a les Balears. Durant el fil es documenta el procés de localització, excavació i exhumació, així com de la identificació de les víctimes.

L'enregistrament es va dur a terme durant el procés d'exhumació i recull imatges i testimonis que hi estan relacionats, així com les opinions de les persones que hi van participar. Tal com ho defineix el Govern, aquest material constitueix "un document inèdit amb imatges valuoses i exclusives que representen un valor històric i pedagògic de primer ordre". Ha de servir com a eina per a la sensibilització social i per a la difusió entre la ciutadania "d'un exercici de responsabilitat democràtica".

D'altra banda, el documental Milicianes, que rebrà un ajut de 18.000 euros, és el resultat de la investigació de l'assassinat de cinc milicianes el 5 de setembre de 1936 que havien participat en el desembarcament republicà a la costa del Llevant de Mallorca. Fins ara, tres d'elles eren anònimes i ha estat gràcies a aquesta producció que se'ls hi retorna la identitat. Es tracta, diu l'Executiu balear, "d'un producte rigorós de recerca científica en l'àmbit històric i de les ciències socials que té com a objectiu conèixer el relat i treure de l'anonimat la identitat de les protagonistes".

És, també, una recerca històrica que vol trencar amb la dinàmica de la impunitat i la invisibilització dels crims comesos per les tropes franquistes. A més, el cas que expliquen al documental, mostra la realitat de ser dones i milicianes durant la Guerra Civil i la doble invisibilització que han patit tant a l'hora de ser recordades com a l'hora de formar part de la història per aquesta doble condició.

stats