TERRITORI

Es Pujols: ni camp de golf ni indemnització milionària

Una sentència rebaixa la petició que feia la promotora de 31 milions a 700.000 euros, i així i tot el Consell de Mallorca presentarà recurs d'apel·lació

Els terrenys on es projectava el golf amb oferta hotelera se situen entre s'Alqueria Blanca i Calonge. ARXIU
Mercè Pinya
17/11/2015
3 min

PalmaLa promotora del camp de golf amb oferta hotelera dels Pujols, entre s'Alqueria Blanca i Calonge, a Santanyí, l'entitat mercantil Proyectos Bekor SL, no podrà ser indemnitzada amb 31 milions d'euros, tal com sol·licitava per haver vist frustrades les seves expectatives de negoci quan el juliol de 2008 el Consell de Mallorca denegà l'interès general al projecte en uns terrenys que el 2004 havien estat desclassificats pel Pla Territorial. Es tractava d'un camp de golf de 18 forats amb una extensió de 34 hectàrees, més tres zones residencials d'11 hectàrees i una zona comercial de 5.000 metres quadrats.

El magistrat Tomás Méndez López, del Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Palma, considera que els promotors no poden cobrar pel lucre cessant, és a dir, per les expectatives edificatòries. “Les obres no s'havien iniciat, únicament s'havia aixecat una acta de replanteig”, diu el jutge, per la qual cosa “no es comparteix l'argument de la recurrent que s'havia adquirit el dret d'aprofitament urbanístic”. Per això la sentència apunta que “pel fet de no haver-se conclòs el procés físic i jurídic de la transformació del sòl, la mercantil només pot ser indemnitzada de les costes i despeses originades i desemborsades conforme a allò establert en l'article 25.1 de la Llei 8/2007”, això és, les despeses i costes d'elaboració del projecte o projectes tècnics dels instruments d'ordenació i execució, els de les obres ja fetes, finançament, gestió o promoció per a l'execució de l'actuació.

El Consell de Mallorca s'oposà ja en el seu moment a la demanda dels propietaris perquè considerava que el canvi de classificació dels terrenys només comporta dret a indemnització per pèrdua d'aprofitament urbanístic quan s'hagin complert els deures urbanístics bàsics, i atès que en aquest cas “només hi havia una situació incipient”, aquests no es poden indemnitzar. I ara, després de la darrera sentència d'aquest 4 de novembre, el Consell ha informat de la seva voluntat de presentar recurs d'apel·lació contra aquesta a pesar que només ha estimat parcialment el recurs de la promotora i que només li reconeix el dret a ser indemnitzada per 700.000 euros dels 31 milions que demanava.

El cas es remunta al sector 12 dels Pujols, que es reclassificà com a sòl urbanitzable mitjançant una modificació puntual de les Normes Subsidiàries de Santanyí el 1993, i el seu projecte d'urbanització fou aprovat per l'Ajuntament de Santanyí el març de 1999, amb el batle del PP Cosme Adrover al capdavant. Es donà el cas, emperò, que només cinc dies després d'aquesta aprovació el Consell de Mallorca –governat pel Pacte de Progrés– va suspendre el planejament urbanístic per a aquests terrenys i al cap de pocs mesos la Comissió Insular d'Urbanisme declarava que els terrenys dels Pujols passaven a tenir la classificació de sòl rústic.

Tanmateix, el Tribunal Suprem donà la raó als promotors amb dues sentències de 2006 i 2007, que havien presentat recursos contra aquestes decisions. Abans, el 2004, el Pla Territorial de Mallorca va desclassificar el sector urbanitzable i el convertí en sòl rústic, l'única manera per evitar la urbanització d'un sòl urbanitzable amb projecte d'urbanització aprovat. Fou en aquell moment quan l'aleshores conseller insular de Territori, Bartomeu Vicens (UM), signà un conveni amb Proyectos Bekor SL, pel qual la promotora acceptava el canvi en la classificació del sòl sense reclamar indemnització a la institució insular a canvi que el Consell li garantís que concediria l'interès general al projecte.

Ja finalment el juny 2008, l'equip de govern presidit per Francina Armengol, amb Maria Lluïsa Dubon com a consellera insular de Territori, acabà denegant l'interès general mitjançant una moratòria contra nous golfs primer i després per la Llei 4/2008 que prohibia la construcció de camps de golf amb oferta complementària. El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Palma confirmà aquesta denegació el 2010.

Davant tot aquest escenari, els promotors donaren per incomplert el conveni signat amb Vicens i reclamaren indemnització per la desclassificació feta pel Pla Territorial.

El Consell troba que encara ha de pagar menys

Si bé la darrera sentència d'aquest cas, del 4 de novembre passat, no reconeix als promotors ni tan sols un milió dels gairebé 31 que reclamaven, el Consell de Mallorca ha decidit recórrer la decisió judicial.

Des de la institució insular argumenten que no estan d'acord “a haver de pagar els costos de redacció de projectes que va realitzar la mateixa empresa abans d'obtenir els permisos necessaris”.

stats