Podem titlla de "frau" la proposta d'ecotaxa del Govern i lamenta que les negociacions estiguin "bloquejades"
Els partits del Pacte escenifiquen el seu distanciament el darrer dia per presentar esmenes a l'impost de turisme sostenible
PalmaEl futur impost de turisme sostenible podria obrir una escletxa insalvable entre els socis del Pacte. La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha titllat de "frau a la ciutadania" la proposta que defensa el Govern. "És menys ambiciós, fins i tot, que l'anterior ecotaxa", ha afegit. Camargo ha assegurat que estan "sorpresos" perquè MÉS i PSIB no han acceptat cap de les 21 esmenes que ha presentat al projecte de llei. Les negociacions estan "bloquejades", ha afegit. Camargo no ha volgut avançar el sentit del vot de la formació argumentant que ni tan sols s'havien plantejat l'escenari actual i, per tant, caldria sotmetre-ho a debat en cas que la situació no es "desencalli".
El PP, d'altra banda, ha convidat la formació que "sigui conseqüent" i doni suport a l'esmena a la totalitat de la formació conservadora. Camargo ha reconegut que pactar amb el PP seria "una via per explorar", però ha matisat immediatament que "no és fàcil arribar a acords amb el PP". El diputat popular, Álvaro Gijón, ha confirmat que hi ha hagut reunions els darrers dies amb Podem i que continuaran fomentant-hi trobades.
La "territorialització", en el punt de mira
El repartiment dels ingressos de l'impost continua sent l'obstacle més gran per arribar a un acord. Podem manté la proposta d'establir quotes que tinguin en compte la petjada ecològica i la pressió humana que suporta cada illa. MÉS i el PSIB s'hi oposen. "No creim en els percentatges, no són positius", ha dit el diputat ecosobiranista Antoni Reus.
El diputat de MÉS per Menorca, Nel Martí, ha lamentat que es vulgui afavorir Eivissa en el repartiment dels fons en detriment, especialment, de Menorca. "És absurd afirmar ara que són millors els criteris de pressió turística, que beneficien Eivissa, en contra de la desestacionalització o la protecció del territori, que beneficiaria Menorca", ha afegit.
La diputada del PSIB Bel Oliver també ha demanat "sortir del debat de les quotes territorials" i ha qualificat d'"absurd" que Podem negociï amb el PP. El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha demanat a les formacions que aparquin "els egos" per aconseguir "un bon acord".
Un centenar d'esmenes
Els partits han presentat un total de 95 esmenes al projecte de llei, dues de les quals (a càrrec del PP i Ciutadans) són a la totalitat. Els partits que proposen més canvis són El Pi i Podem, amb 21 cadascun; el PP n'ha presentades 19 i Ciutadans, 14. Gent x Formentera en planteja 10 i els socis de govern n'han presentades sis.
Més enllà de les discrepàncies sobre el repartiment dels fons, l'altre gran obstacle per arribar a un consens és la finalitat de la taxa. En aquest sentit, Camargo ha assegurat que "és molt irresponsable" que la recaptació es destini a despesa corrent, ja que es pot introduir una dependència de la despesa social amb la recaptació turística. El PP, mentrestant, ha expressat "preocupació" per la manca d'un "estudi econòmic seriós" sobre l'impacte de l'impost.
La presidenta, Francina Armengol, ha volgut llançar un "missatge de tranquil·litat" a la ciutadania davant les grans diferències que han sorgit entre els socis del Pacte. La líder socialista ha volgut destacar la importància d'un debat que, assegura, enriquirà el text final que s'aprovi.