TRIBUNALS

El PSIB lleva importància a la implicació d’Alcover en la investigació de Sa Nostra

L’Audiència Nacional cita a declarar el portaveu autonòmic dels socialistes i una vintena de persones de l’antiga cúpula de l’entitat bancària

Alcover formà part del consell d’administració de la comissió executiva de Sa Nostra des de l’any 2010.
Anna Schnabel
13/10/2017
3 min

PalmaEl PSIB lleva importància al fet que l’Audiència Nacional hagi citat a declarar el pròxim 19 de desembre, com a investigat, el portaveu del grup parlamentari socialista de les Balears, Andreu Alcover. El jutge Santiago Pedraz ha convocat el diputat autonòmic en el marc de la investigació sobre unes operacions bancàries presumptament irregulars de Sa Nostra que haurien tingut lloc entre el 2005 i el 2010 i que haurien causat un perjudici econòmic de més de 100 milions d’euros a la caixa d’estalvis més coneguda de les Illes Balears, tal com ha anat informant des de la setmana passada el diari El Mundo. El que s’investiga, de fet, és el desviament d’una part dels fons d’Invernostra, la filial immobiliària de l’entitat bancària. Les perquisicions es divideixen en dues causes judicials separades que impliquen, per una banda, el grup immobiliari Martín Gual i, per l’altra, el grup Sotohermoso.

Participació reduïda

Alcover va passar a ser representant del consell d’administració de la comissió executiva de Sa Nostra l’any 2010, dins del període en el qual s’emmarquen les perquisicions. N’era membre com a representant del govern de Cort, del qual també formava part en aquella època. Amb tot, fonts del PSIB han assegurat a l’ARA Balears que el parlamentari només hauria intervingut en la darrera de les quinze reunions que la Fiscalia Anticorrupció assenyala en la seva denúncia, en les quals s’haurien aprovat les operacions que es troben sota sospita. Tanmateix, des del partit expliquen que Alcover no hauria format part ni de la comissió d’inversions ni d’Invernostra, els òrgans amb capacitat de decisió per realitzar les operacions bancàries denunciades.

El jutge Pedraz, així mateix, ha citat a declarar més d’una vintena de persones, segons han confirmat fonts jurídiques a aquest diari. Entre aquestes, s’hi troben diversos membres de l’antiga cúpula directiva i tot el consell d’administració de la caixa d’estalvis. L’exdirectiu de l’entitat bancària Rafel Oliver i l’exdirector general Pau Dols ja han declarat, si bé també hi estan citats l’exdirector general Pere Batle, l’expresident Fernando Alzamora, l’exvicepresident Antoni Borràs i tot el consell d’administració. Dins aquest grup, també hi hauria alguns professors de la Universitat de les Illes Balears. Pedraz reclama el pagament de 71 milions d’euros per possible responsabilitat pecuniària a tots els investigats.

Ciutadans en demana la dimissió

Ciutadans demanà ahir mateix que Alcover abandoni l’acta de diputat. La formació taronja ja va exigir l’any passat la creació d’una comissió d’investigació per aclarir com va produir-se la dissolució -quasi total- de l’antiga caixa dins el grup Banc Mare Nostrum (BMN). El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, assenyalà que el PP i el PSIB-PSOE eren els màxims responsables de la gestió de la banca durant les darreres dècades.

MÉS per Mallorca i Podem van votar-hi a favor, mentre que el grup parlamentari socialista s’hi oposà, com va fer el PP, a diferència del posicionament que adoptà durant la legislatura anterior. Bel Oliver, la portaveu adjunta del PSIB, va recalcar que el partit no tenia “res a amagar” i que la negativa dels socialistes era deguda al fet que no disposava de nova informació que requerís la creació de la comissió. “Cap dels polítics nomenats pels diferents governs per tutelar l’entitat han estat objecte de reprovació i tampoc de sentència condemnatòria”, subratllà Oliver. Ciutadans, però, no dona credibilitat als socialistes: “Ara entenem per què ni uns ni altres volien que hi hagués llums i taquígrafs amb relació a la fallida de l’entitat”, va concloure ahir Pericay.

stats