El PSIB es desmarca de Podem i MÉS a Palma i s'absté en la prohibició del lloguer turístic a plurifamiliars
Cort aprovarà, en el proper ple, la iniciativa de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma
PalmaEl govern municipal a Palma torna a estar dividit. El lloguer turístic, de nou, ha ressaltat les divergències entre Podem i MÉS, per un costat, i el PSIB, per l'altre. Aquest divendres, la Comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament ha votat a favor de la iniciativa de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma (FAVP), que proposava la prohibició del lloguer turístic als habitatges plurifamiliars a tot Palma. El resultat ha estat positiu per la FAVP: MÉS i Podem hi han votat a favor, el PSIB i el PP se n'han abstingut i Ciutadans hi ha votat en contra.
Amb aquest escenari, i si es manté el sentit dels vots, en el ple de dijous que ve s'aprovarà la proposta dels veïns i Palma estarà disposada a prohibir el lloguer turístic a plurifamiliars a tota la ciutat. Amb la llei que el regula a les Illes, aprovada dimarts pel Parlament, previsiblement es prohibeix aquesta tipologia als plurifamiliars (per exemple, al veí del segon pis), però es permet per un màxim de dos mesos. La intenció, ara, és que a Palma quedi prohibit totalment quan s'estableixi la zonificació que l'Ajuntament ha de dur a terme durant els propers dotze mesos.
El president de la FAVP, Joan Forteza, ha estat l'encarregat de defensar la proposta, la primera d'iniciativa popular, que es podrà votar en el ple. "L'Ajuntament, una vegada aprovada la llei i es dugui a terme la zonificació, té una oportunitat única per decantar-se al que demanen els veïns: tenir accés de manera normal a un habitatge digne i d'acord amb les seves possibilitats econòmiques". En aquesta direcció, Forteza ha demanat "sensibilitat", ja que considera que el lloguer turístic s'està estenent "com una bassa d'oli" i que ja arriba a barriades com el Pil·larí, Sant Jordi, Son Rapinya i el Coll d'en Rabassa.
Aquesta sensibilitat, precisament, l'han recollida MÉS i Podem. La portaveu ecosobiranista, Neus Truyol, ha defensat que hi ha "un problema social vinculat a l'accés a l'habitatge" i que hi ha estudis que ja remarquen que una de les fonts del problema és l'extensió del lloguer turístic de manera il·legal. Ha denunciat l'alt cost dels habitatges i la dificultat d'accés. Davant el context de "confusió" amb l'aprovació de la llei –que Truyol ha reconegut–, MÉS considera que el més adient és votar a favor de la proposta de la FAVP. Això sí, ha enviat un missatge als seus socis de govern: "Hem de continuar fent feina per arribar a un consens per trobar quina és la millor opció per a la ciutat".
Per part seva, Podem considera que la proposta de la FAVP no només està avalada per les més de 6.000 signatures que ha presentat, sinó per "l'entitat que representa la majoria d'associacions del a nostra ciutat". La portaveu del grup, Antònia Martín, ha exposat la necessitat que "tots els ciutadans han de tenir els mateixos drets" i que, per combatre les dificultats d'accés a l'habitatge, donaran el vot favorable a la FAVP.
Economia col·laborativa
El portaveu socialista, José Hila, ha estat qui més s'ha allargat en la intervenció. Per justificar, sobretot, una abstenció que permet dur endavant la proposta, però que remarca les diferències amb els seus socis de govern. L'argument sobre el qual s'ha sostingut, principalment, ha estat el de l'economia col·laborativa. Ha recordat que, a petició de l'Ajuntament, la llei inclou que es pot llogar en un màxim de 60 dies als plurifamiliars. Ho ha definit com una "activitat d'economia familiar" que pot facilitar el repartiment de la "riquesa" del turisme; és a dir, que pot ajudar aquells joves que accedeixen per primer cop a un habitatge, persones majors aturades o aquelles que no tenen pràcticament ingressos (segons els seus exemples).
Des de MÉS, Truyol ha considerat que l'economia col·laborativa "real" podria ser "una possibilitat viable per a la ciutat". Ara bé, s'ha apostat per ser, de moment, més contundent. Martín ha volgut reiterar, també, que no només hi ha problemes d'accés a l'habitatge, sinó de convivència. Per part seva, Forteza ha reivindicat la necessitat de la prohibició, tot i que tampoc no veu amb mals ulls que es pugui fer una activitat econòmica sempre que sigui perquè ajudi les persones que més ho necessiten. Però més propers a les idees exposades per Truyol, la FAVP considera que no es pot perdre l'oportunitat i s'ha d'actuar de manera més dura.
Un dels altres arguments que ha volgut defensar Hila ha estat que pronunciar-se, ara és una mica precipitat. Ja ho va anunciar en declaracions en aquest diari la setmana passada i ho ha reiterat aquest divendres: "Els tècnics no saben com serà la zonificació encara. Ens n'abstindrem. Seria bo tenir temps per pensar-hi". L'exbatle considera que la zonificació s'haurà de fer a partir dels informes dels tècnics i ha reconegut que li "costa prendre una decisió tan clara i contundent com aquesta", de la mateixa manera que ha insistit que "el lloguer turístic controlat pot ser positiu també per a la ciutat".
Forteza, però, s'ha mostrat visiblement disgustat amb el PSIB. "Esper que canviï el sentit del vot", ha declarat després de la comissió. Davant Hila, l'ha advertit que "aniria molt malament que els informes tècnics anassin en contra del que opinen els veïns de les barriades" i ha subratllat que s'ha recollit la percepció de la gent "en primer persona".
Per concloure l'exposició de motius, Forteza ha recordat que a Palma hi ha atribuïdes 8.000 places al lloguer turístic de les 65.000 que hi ha. "No tenim necessitat imperiosa d'incrementar tot això. Ens sobren els turistes", ha assegurat, i ha sentenciat: "Les institucions no tenen ni eficàcia ni eficiència per lluitar contra les plataformes internacionals que no tenen cap tipus d'interès ni a Palma ni a Mallorca. Si se'ls dona el mínim d'oportunitats de comercialitzar places de qualsevol manera, segur que se les boten".