POLÍTIQUES ESTATALS

PSIB i PSC, units per la hisenda federal

Armengol i Iceta eviten parlar dels problemes interns del PSOE

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el secretari general del PSC, Miquel Iceta
Martí Gelabert
09/12/2016
2 min

PalmaEl secretari general del PSC, Miquel Iceta, es va reunir ahir a Palma amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, per posar en comú la necessitat d’un sistema de finançament més just. En aquest sentit, Armengol va recordar que ambdues comunitats cerquen un model basat en el federalisme fiscal, en el qual ja està treballant un grup d’experts liderats per l’economista menorquí Guillem López Casasnovas. L’objectiu és “rompre l’ statu quo ” i aconseguir un finançament per càpita que sigui igual a totes les comunitats per a serveis públics, entre altres mesures.

Armengol també va explicar la necessitat de condonació de part del deute públic per “tenir la capacitat de finançament que ens correspon”. Tant Iceta com Armengol van reiterar la necessitat de “treballar conjuntament i plantejar els canvis necessaris”. En aquesta línia, Iceta va valorar el “treball conjunt” del Govern balear amb altres comunitats per abordar el finançament. “Serà un dels grans debats de 2017, i ja feim tard”, va advertir Iceta, recordant que s’hauria d’haver assolit el 2014.

Desequilibri vertical

El secretari general del PSC va denunciar l’actual “desequilibri vertical” en el finançament i va reclamar més recursos per a les comunitats autònomes. Una passa seria augmentar la cistella d’impostos que nodreixen les finances autonòmiques, va apuntar. Pel que fa a una “hisenda federal”, Iceta va voler incidir en la importància que el Consell de Política Fiscal i Financera tingui un paper més actiu i decisiu.

“Molta gent d’Espanya s’omple la boca demanant igualtat per a tots els espanyols”, va denunciar Iceta. De fet, va criticar que comunitats com Catalunya, les Balears, el País Valencià i fins i tot Madrid tenen ciutadans que se senten “perjudicats” i que no tenen per què tenir “un finançament injust”. Per això mateix, ambdues comunitats volen treballar perquè hi hagi més relació entre l’esforç que fan els territoris i els recursos disponibles.

Relacions internes

La reunió entre els caps socialistes de Catalunya i les Balears arriba en un moment tens per al PSOE. Tot i així, tant Armengol com Iceta es van intentar desmarcar de les complicacions en les relacions internes en el si dels socialistes. “Estam molt còmodes dins el PSOE”, va explicar Armengol. Iceta i Armengol van advocar pel diàleg i, pel que fa a la situació que s’està vivint, reclamen tan aviat com sigui possible el congrés estatal socialista perquè la militància pugui definir-ne el lideratge.

Armengol va reiterar la necessitat d’un “model que representi la pluralitat”, encara que Iceta va assegurar que a Espanya “parlar de pluralitat és, a vegades, anar contracorrent”. Tant Armengol com Iceta es van mostrar “neutrals” a l’hora de posicionar-se per un possible candidat a liderar el PSOE. “Necessitam recuperar la veu de la militància”, va expressar Armengol, que desitja encaminar-se cap a “un PSOE més fort i més unit”. Miquel Iceta, que va arribar acompanyat de la portaveu al Parlament català pel PSC, Eva Granados, va assegurar que està “en contra dels fronts” i que “ només un PSOE unit pot ser un PSOE fort”.

stats