INVERSIONS
Balears05/03/2016

Qatar: petrodòlars a la conquesta de les cotitzades i el totxo espanyol

La inversió directa dels fons qatarians es quadruplica en quatre anys

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaL’any 2012 les inversions directes de Qatar a Espanya pujaven a 2.420 milions d’euros. Un any després ja eren 5.038 milions. Són les últimes dades oficials de l’Icex -l’organisme de comerç exterior que depèn del ministeri d’Economia-. Al tancament del 2015 es calcula que la inversió del petit estat del Golf ja s’aproxima als 10.000 milions. Les inversions les ha fet directament la Qatar Investment Authority (QIA), el fons Qatar Holding i el fons Diar, especialitzat en inversions immobiliàries. Fins i tot alguna s’ha fet a través del QAFIP, un fons de l’exercit qatarià. Però totes estan controlades i dirigides per la família reial dels Al-Thani.

Unes inversions que un informe d’Esade sobre la QIA qualifica de més agressives que les dels seus veïns, l’Aràbia Saudita, que és més conservadora; o Abu Dhabi i Kuwait, que busquen més equilibri. Fins i tot s’indica que Qatar pot buscar “actius trofeu”, aquells que són emblemàtics, com podria ser l’Hotel Vela de Barcelona. Sigui com sigui, en el fons hi ha la intenció d’invertir els diners guanyats amb el petroli i el gas en altres actius per rebaixar la dependència de l’or negre.

Cargando
No hay anuncios

L’estratègia és clara, tot i que la informació que dóna el país és bastant opaca, tal com es pot comprovar a la web de la QIA. Qatar és un estat petit, amb 11.586 quilòmetres quadrats, una mica menys que la demarcació de Lleida, i poc més de dos milions d’habitants. L’estratègia ha sigut invertir els rendiments del gas i el petroli en negocis sòlids, segurs i rendibles. Es calcula que el fons sobirà disposa d’uns 175.000 milions per invertir.

De Londres a Espanya

Cargando
No hay anuncios

Primer, el petit estat va mirar cap a la City de Londres, on va fer importants operacions immobiliàries i va comprar empreses emblemàtiques com els magatzems Harrod’s, cosa que va encendre les alarmes entre els polítics i mitjans britànics.

Però després de les inversions a Londres sembla que Espanya s’ha situat al radar qatarià. A Espanya van aconseguir entrar amb un 10%, valorat en 1.000 milions, a una empresa tan emblemàtica de la distribució com El Corte Inglés. L’inversor és l’ex primer ministre de Qatar, el xeic Tamim bin Hamad al-Thani, membre de la família reial.Però la família reial de Qatar -i per extensió els fons sobirans del país- seleccionen molt bé on volen invertir. Empreses que cotitzen i que donen bona rendibilitat amb dividends, immobles amb potencial de revalorització i turisme. Això els ha portat a convertir-se en accionista de referència d’Iberdrola.

Cargando
No hay anuncios

No és l’única cotitzada. Aquesta mateixa setmana s’ha sabut que Qatar negocia convertir-se en el primer accionista de la immobiliària catalana Colonial, de la qual ja té el 13%. Una operació que podria superar els 500 milions però sense desemborsament, convertint en accions de Colonial la participació del 22% que Qatar té a SFL, la filial francesa de la immobiliària. A Catalunya, Qatar es va quedar també amb Port Tarraco, la marina de luxe del port de Tarragona i l’Hotel W de Barcelona (Hotel Vela). I el QAFIP va comprar l’Hotel Renaissance, al carrer Pau Claris. Ara Qatar acaba de comprar l’hotel InterContinental de Madrid. Però Qatar ha buscat més inversions indirectes, per exemple entrant a la filial del Santander al Brasil, a Hochtief, filial alemanya d’ACS, a l’aeroport de Heathrow, controlat per Ferrovial, i a IAG, la matriu d’Iberia i Vueling. I té acords amb Mediapro, per exemple al canal BeIn Sports. Perquè el futbol també interesa a Qatar (propietari del PSG francès). A Espanya va comprar el Málaga CF i és patrocinador del Barça.