ANUARI DE L’ENVELLIMENT 2017
Balears09/12/2017

De què ens morim a les Illes Balears?

El càncer de pulmó i les malalties cerebrovasculars són les que causen més mortalitat

Anna Vidal
i Anna Vidal

PalmaA les Illes Balears, un de cada cinc homes mor abans dels 65 anys, mentre que només hi mor una de cada deu dones. En canvi, en el grup de 65 anys i més, hi ha més morts femenines que masculines. Els homes, per tant, moren més prest que les dones, però aquesta no és l’única diferència que assenyala l’estudi Aproximació sobre el patró actual de la mortalitat general i de la tercera edat a les Illes Balears, del geògraf Ferran Dídac: homes i dones moren per causes diferents.

Els grups de malalties que causen més mortalitat en els homes són els tumors, seguit de les malalties del sistema circulatori i les respiratòries, mentre que entre els dones, el primer lloc l’ocupen les malalties del sistema circulatori; el segon, els tumors, i el tercer lloc, les malalties respiratòries. Quant a les causes més freqüents de defunció l’any 2015, en el cas dels homes predominen els tumors de pulmó, tràquea i bronquis, lligats a hàbits de consum tòxics com el tabaquisme, malalties cròniques de les vies inferiors i malalties isquèmiques del cor. En el cas de les dones, les causes més freqüents foren les malalties cerebrovasculars, les malalties hipertensives i la insuficiència cardíaca.

Cargando
No hay anuncios

L’estudi, inclòs dins l’ Anuari de l’envelliment de les Illes Balears 2017, destaca que, deixant de banda malalties gairebé exclusives de la dona -com el càncer de mama, que provoca una xifra important de defuncions-, trobam malalties en els primers llocs de causa de mort en què el pes d’aquest col·lectiu és molt superior al dels homes: és el cas de l’alzhèimer (prop del 70% de les 326 defuncions a les Illes el 2015 foren de dones) i les demències no especificades (amb el 72% del total). “El model de defunció reflecteix els processos degeneratius lligats a una esperança de vida molt superior a la dels homes”, conclou.

Causes externes

L’estudi també dedica un apartat a les defuncions per causes externes (aquelles no relacionades amb problemes de salut derivats de malalties) perquè, tot i que només representen un 4,3% del total (360 òbits l’any 2015), tenen certa incidència en el grup de la tercera edat. De fet, el 47% de les morts per causes externes registrades l’any 2015 es va donar en persones majors de 65 anys.

Cargando
No hay anuncios

Els grups de causes externes que registraren més casos són els suïcidis, com a primera causa; els ofegaments, les submersions i les sufocacions, en segon lloc, i els accidents de trànsit, després. Entre la tercera edat, però, les causes externes que produïren més defuncions foren les caigudes accidentals, els casos d’ofegament, de submersions i sufocacions, i els suïcidis.

Dídac també recull en el seu estudi les principals causes de decés en funció del grup d’edat. Així, entre la població de menys d’un any el factor de mortalitat predominant són les afeccions perinatals i les malformacions congènites; entre 1 i 14 anys, són els tumors (40%); entre els 15 i els 39 anys, les causes externes (49%), i a partir dels 40 anys, en què encara és molt important el pes de les defuncions per causes externes, i fins als 79, el factor més destacat són els tumors (aproximadament, 4 de cada 10 decessos). En el grups d’edat més avançat, a partir dels 80 anys, i sobretot a partir dels 85, les malalties del sistema circulatori (un poc més d’una de cada tres) són les que ocupen el primer lloc com a causa de mort.