El PP guanya 20.000 vots, el PSIB resisteix i Units Podem MÉS fracassa estrepitosament
El 26-J deixa el mateix panorama que el 20-D, però amb sensacions molt diverses entre els partits.
PalmaLes eleccions generals deixa un repartiment d'escons idèntic, a Balears, que el que va sortir el passat dia 20 de desembre. El PP ha guanyat clarament els comicis, amb 20.000 vots més que sis mesos enrere. Els populars no han notat el canvi de candidat, les pugnes internes ni els casos de corrupció a la península. La formació ha guanyat un 7% de percentatge de vot i s'ha imposat a 47 dels 53 municipis de l'arxipèlag. Una victòria inapel·lable.
El segon lloc l'ocupa Units Podem Més. La confluència entre Podem, MÉS i Esquerra Unida s'ha quedat molt lluny dels ambiciosos objectius que s'havia marcat a l'inici de la campanya. Ni ha guanyat al PP en vots (s'ha quedat a 45.000 vots de distància) ni ha obtingut el tercer diputat, un cop molt dur per als ecosobiranistes i per al seu candidat, Toni Verger. Només a cinc municipis mallorquins han aconseguit fer-se amb el primer lloc. Han estat Artà, Esporles, Puigpunyent, Deià i Campanet. Especialment sagnants han estat els resultats de Palma on han obtingut 44300 vots. Podem, en solitari, en va obtenir 44.500 el 20-D.
Comparant els resultats de la coalició amb el que van obtenir les tres forces per separat el 20-D, es pot dir que han perdut gairebé 40.000 vots. Tot i així, val a dir que el percentatge de vot a la comunitat és quatre punts superior al que ha obtingut, de mitjana, Podem a tot l'Estat. És més, l'arc mediterrani (Catalunya, País Valencià i Balears) és un dels pocs territoris on la formació de Pablo Iglesias ha aconseguit imposar-se al PSOE. I, d'aquests tres, Balears és l'únic on han guanyat vots. La resta de províncies on s'ha produït el tan anhelat "sorpasso" han estat Madrid, País Basc, Navarra i les províncies gallegues de Coruña i Pontevedra.
En tercer lloc, queda el PSIB, empatat a dos escons. En aquest cas, però, el regust dels resultats ha estat molt més dolç. La majoria de les enquestes pronosticaven que els socialistes perdrien un diputat. No només l'han mantingut sinó que, a més, han guanyat gairebé 5.000 vots respecte els darrers comicis fallits. Tot i que només han pogut imposar-se a un sòl municipi de Balears, Capdepera, ambient d'alleugeriment generalitzat al carrer Miracle, especialment pensant en l'estabilitat del Govern.
Ciutadans, per la seva banda, ha aconseguit salvar els mobles en un context de patacada de la formació a nivell estatal. La formació taronja ha perdut 4.000 vots però manté l'escó que va obtenir el desembre passat.
Qui ha quedat fora del Congrés és Sobirania per a les illes, una de les grans novetats de la campanya, ha aconseguit 7300 vots en la seva primera compareixença electoral, un resultat molt digne que augura una continuïtat a mig termini per a aquest projecte polític.
D'aquesta manera, els representants de la ciutadania balear al Congrés seran Teresa Palmer, Josep Vicent Marí Bosó i Àgueda Reynés (PP); Juan Pedro Yllanes i Mae de la Concha (Units Podem MÉS); Pere Joan Pons i Sofía Hernanz (PSIB-PSOE), i Fernando Navarro (C's).