Querella per discriminació a la dona
L’Advocacia de la Comunitat estudia accions legals contra el barber de la plaça del Progrés
PalmaL’Advocacia de la Comunitat Autònoma està estudiant interposar una querella contra Bob Van den Hock, el barber holandès de la plaça del Progrés de Palma denunciat per l’Institut Balear de la Dona (IBD) per exhibir un cartell al seu establiment, Syndicate Barbers, en el qual deixa ben clar que els homes i també els cans hi poden entrar, però no les dones.
“Nosaltres hem remès tota la documentació sobre el cas a l’Advocacia per veure si hi ha possibilitats legals de presentar una querella”, explica la directora de l’IBD, Rosa Cursach.
Dins el capítol del Codi Penal relatiu a l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques es castiga, per exemple, els qui fomentin, promoguin i incitin la discriminació d’un grup per motiu, entre d’altres, de sexe.
Cursach afirma que l’Institut Balear de la Dona va rebre la primera denúncia contra el cartell l’ocubre de 2015 i que, des d’aleshores, se n’han presentat més, algunes d’elles per part de clients de l’establiment.
Tant l’IBD com la direcció general de Consum han requerit diverses vegades el barber per tal que retiri el cartell, un requeriment que Van den Hock va complir temporalment, ja que posà de nou el polèmic rètol a la façana de la perruqueria.
“El més greu no és que no hi deixi entrar dones, sinó de quina manera ho fa”, remarca Rosa Cursach.
“No el faig comptes llevar”
Bob Van den Hock, holandès de 48 anys amb quasi cinc anys de residència a Mallorca, qualifica les crítiques de “teatre” i diu que “no faig comptes de llevar el cartell”. Assegura que no és ni homosexual ni misogin, i també reivindica un espai “on els homes puguin estar tranquils, sense cap mena de renou d’infant -als quals tampoc no deixa entrar- i sense dones que diguin al barber com ha de tallar els cabells al seu marit”.
Segons afirma, “els homes no parlam de les mateixes coses si hi ha dones al davant, jo vull que aquí s’hi sentin còmodes”. Explica que es va veure obligat a posar el rètol “perquè hi havia dones que entraven a veure la decoració de la barberia i, debades, els deia que no podien passar”.
Van den Hock, que va muntar Syndicate Barbers l’any 2013, recorda que “hi ha espais, com ara perruqueries, gimnasos i taxis, només per a dones”. I explica que, a Marbella, va treballar en una perruqueria unisex, un tipus d’establiment del qual no és gens partidari. “Un home no et demanarà segons què si hi ha una dona xafardejant per allà”.
El barber assegura que “cap client no s’ha queixat mai del cartell” i afirma que “si un home troba que és discriminatori és que..”, s’atura i comenta que “ millor que no faci comentaris”. També considera “insultant de bon de veres” que es digui que “incita la violència masclista”. Segons ell, els veïns de la barriada li donen suport, incloses “dues lesbianes que regentaven un bar”.