Rafel Crespí torna a atacar la gestió d'Huguet pel cas del Minerval
Presenta de manera oficial la seva candidatura per ser rector de la UIB
PalmaEl catedràtic d'Organització d'Empreses Rafel Crespí ha presentat aquest dijous la seva candidatura per ser rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB). En espera de la proclamació oficial de candidats, dilluns que ve, Crespí ja ha avançat els punts principals del seu programa. Serà qui aspiri a rellevar l'actual rector, Llorenç Huguet, qui també es presentarà a les eleccions de dia 24 de maig.
El conflicte entre els dos aspirants ja treu les primeres espurnes. La crisi de la UIB entorn del Minerval, el detonant. Huguet va demanar a Crespí donar una imatge de col·laboració just l'endemà que els mitjans es fessin ressò de la polèmica. Segons ha explicat l'actual rector en diverses ocasions, va demanar a Crespí no fer mala sang del tema. Ara bé, Crespí ha assegurat que "no puc embarcar-me a donar suport si no tinc informació de primera mà". En aquest sentit, ha criticat que com a membre de la UIB només coneix els detalls del cas a través del que es publica als mitjans de comunicació.
"La gestió de la crisi des que s'ha encetat és arribar tard a cada passa i cada informació que surt", ha advertit Crespí. "Les informacions que hi ha són prou alarmants, requeririen ser més energètics, agafar el problema de front", ha criticat, volent posar en evidència la gestió d'Huguet.
Més transparència
La transparència serà per a Crespí un dels "eixos" de la seva candidatura i, en tot cas, de la seva gestió al capdavant de la Universitat. Ho ha defensat davant dels mitjans de comunicació: "Proposam una rendició de comptes efectiva, en docència, recerca i gestió del coneixement". En aquesta línia, ha explicat que el seu equip engloba un conjunt de persones que "compartim preocupacions sobre com és governada la UIB".
Es proposarà activar el Servei d'Inspecció de la UIB, un òrgan que recullen els estatuts de la universitat però que actualment no està en marxa. Les queixes i les denúncies es realitzen a la Sindicatura de Greuges, però Crespí opina que s'ha de fer una passa més. El Servei d'Inspecció seria autònom respecte de la direcció i serviria per focalitzar més l'atenció en aquests aspectes. "Pretenem dotar la UIB de mecanismes que permetin superar les limitacions que té la Sindicatura de Greuges", ha apuntat.
Un dels altres punts presentats ha estat el de promoure Personal d'Administració i Serveis (PAS) de la UIB a la direcció de serveis i oficines que actualment tenen al capdavant Personal Docent i Investigador (PDI). Per exemple, ha explicat que el servei DIRCOM hauria de ser gestionat per "professionals de la comunicació".
Campanya encoberta
Crespí també ha lamentat que Huguet pugui estar realitzant una campanya encoberta abans de la proclamació oficial. Ha dit que utilitza la seva posició com a rector per engegar, de manera paral·lela, aquest procés. Ha assegurat que les reunions amb caps de departament i degans es duran a terme a partir de la propera setmana.
El paquet de mesures presentat per "transformar" la UIB també inclou reforçar l'oferta de màsters i doctorats i impulsar una convocatòria pròpia de beques de postgrau que inclogui tasques docents. També pretén promoure itineraris en anglès i dobles titulacions professionals, així com posar en marxa ensenyaments en modalitats semipresencials o no presencials, per ampliar l'oferta a les seus de Menorca i les Pitiüses.
També es vol millorar les condicions de professorat associat i gestionar de manera equilibrada diversos departaments. Ha explicat que en alguns el pes dels associats és massa gran, mentre que en d'altres és menor.