Els ramaders ecològics poden alimentar els animals amb productes 'convencionals' fins que acabi l'any

La Direcció General d'Agricultura i Ramaderia pren aquesta mesura "excepcional" per tal de pal·liar els efectes de la sequera

/IRENE G.RUIZ
Carmen Buades
09/08/2016
2 min

PalmaEls animals de la ramaderia ecològica balear poden consumir aliments que no siguin ecològics durant el que queda d'any. Es tracta d'una decisió presa des de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia de manera "excepcional" el mes de febrer que havia de revocar-se el setembre, però que s'amplia ara fins al 31 de desembre per pal·liar les conseqüències de la sequera.

Amb la posada en marxa d'aquesta mesura, els ramaders ecològics poden utilitzar productes que no es consideren 'bio' per alimentar el seu bestiar sense perdre el certificat de producció ecològica. No obstant això, no val qualsevol cosa: Jeroni Vera afirma, des del Consell Balear de Producció Agrària Ecològica (CBPAE), que aquests animals "continuen pasturant lliurement, no mengen qualsevol pinso convencional, ni tampoc transgènic", i que es tracta d'una possibilitat recollida a la normativa europea per a situacions greus de sequera o catàstrofe.

La problemàtica parteix d'una situació en què els productors ecològics han tingut una collita molt pobra aquesta campanya i no poden emprar la seva producció per a l'alimentació dels seus animals, però tampoc troben opcions orgàniques en el mercat. En aquest sentit, Biel Torrens, agricultor ecològic i secretari general de la Unió de Pagesos, considera que és positiu allargar la mesura, però també "és un mal símptoma, perquè significa que la situació de sequera continua".

Torrens també pensa que la línia d'ajudes que el Govern ha de concedir als ramaders per a la compra d'aliments "està arribant tard", fet que agreuja la situació del sector. Segons dades del CBPAE, el 2015 hi havia 519 productors agraris ecològics a les Illes, un 2,8% més que l'any anterior. Pel que fa a les hectàrees destinades a aquest tipus d'agricultura, unes 28.000, des del CBPAE afirmen que "a Mallorca representen el 8,25% de la superfície agrícola útil, a Menorca un 8,7%, mentre que a Eivissa arriba al 2% i a Formentera és tan sols del 0,07%".

stats