ESPECIAL BIOCONSTRUCCIÓ

Es reclama més suport al manteniment del patrimoni

L’associació rehabilita construccions de pedra en sec i dóna formació a margers

L'associació Més que pedra vol promoure l'arquitectura i el patrimoni
Montse Terrasa
09/05/2016
2 min

PalmaL’associació Més que Pedra celebra la candidatura internacional de la pedra en sec per convertir-se en patrimoni immaterial de la Unesco, però alhora reclama a les administracions millor coordinació per mantenir aquest element, especialment a les carreteres i camins comarcals. “El panorama actual és difícil perquè falta suport públic. L’Administració per si sola no pot mantenir el bast patrimoni de pedra en sec”, afirma Marc Ferré, coordinador d’aquest grup defensor de l’arquitectura, i que també forma margers.

“S’ha de fer molta feina de divulgació i fer participar-hi la societat”, apunta el representant de Més que Pedra, conscient, diu, que “no es pot fer tot, però sí que es podrien prioritzar les parets de pedra en sec de les carreteres petites que hi ha per tot Mallorca, podria haver-hi molta més implicació i dotació”. Tampoc el marger està suficientment promocionat: “Per una banda, l’Administració ha tingut un paper molt important a recuperar els darrers 25 anys l’ofici de marger, però, per l’altra, després no hi ha hagut una bona política perquè tingui sortida i de protecció del patrimoni”, afegeix.

Gent de diferents procedències i professions van crear Més que Pedra. Amb seu a Santa Maria, organitzen activitats i cursos, però també fan rehabilitacions a llocs públics o emblemàtics. La intenció és deixar una empremta on la gent ho pugui veure. A vegades es tracta de tallers d’un dia per aprendre com encadenar un marge de pedra, altres són cursos de construcció sostenible, o minitallers i visites guiades per la tramuntana… “Però també feim activitats gratuïtes per donar a conèixer de quina manera s’ha de conservar i mantenir el patrimoni de la pedra en sec”, remarca Ferré.

El proper curs que ha organitzat l’associació serà a Sencelles, al jaciment de la cova del Bisbe. Està previst restaurar una paret mitgera amb corba. Seran tres caps de setmana de feina, que començarà el 28 de maig i acabarà a mitjan juny.

Un altre projecte serà el taller de restauració al pont dels Jueus. El criteri que segueixen a l’hora de triar on intervenir és fer la rehabilitació a llocs públics o emblemàtics, per norma general és un ajuntament el que requereix el seu treball, com ha estat el cas de Son Servera per la restauració del corredor d’accés a la Fonteta des Puig de sa Font. D’ençà que començaren, el 2011, han fet uns catorze cursos, i ara participen en el camp d’aprenentatge de la Conselleria d’Educació a Orient. A més, organitzen activitats gratuïtes per difondre la seva tasca i el valor del patrimoni.

Treballen d’acord amb la tècnica tradicional: “Allà on anam, aprofitam el que hi ha. Alguna vegada fa falta dur més pedra, però la matèria primera sol ser suficient”, comenta.

stats