TERRITORI

Reconeixement i memòria als 40 anys de salvació de la Dragonera

El Consell de Mallorca homenatjà totes les persones que varen protagonitzar una lluita històrica

Màxima expectació ahir dematí en la commemoració d’una ocupació històrica.
Ara Balears
07/07/2017
2 min

PalmaLa història de la Dragonera és la crònica de la lluita de tot un poble per protegir un dels espais naturals més importants de les Illes Balears. Han passat 40 anys, des de dia 7 de juliol de 1977, d’ençà que mig centenar de joves va ocupar aquest illot, convertit avui en dia en Parc Natural. L’objectiu era molt clar: evitar-ne la destrucció. Quatre dècades després d’una fita de la memòria mallorquina i balear, sembla que aquests objectius d’un grup de joves resistents i amb ganes de canviar la manera de fer s’han complert amb un total èxit que serà difícil d’oblidar.

Amb motiu de l’aniversari d’aquesta fita històrica, el Consell de Mallorca, entre els actes que prepara per commemorar la data, va voler homenatjar les persones que varen protagonitzar aquella lluita ecologista i de defensa del territori. Representants de la institució insular i ciutadans varen descobrir una placa commemorativa situada just devora el pinar on varen acampar els ocupants amb el lema ‘Dragonera per als dragons’. La història, a més de ser en les ments, queda escrita així al lloc on es varen produir els esdeveniments de fa prop de mig segle.

L’illa que despertà consciències i encetà el camí

La consellera insular Sandra Espeja va agrair als assistents la seva implicació per salvar la Dragonera i va destacar que “són aquestes accions directes, com les que vàreu dur a terme fa 40 anys, les que guanyen les lluites; són accions que venen des de baix, des de la gent, les que fan despertar el poble i transformen les polítiques”.

Acte emotiu

Per part seva, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, va voler posar en valor l’acció que varen dur a terme els ocupants, “i hem de continuar reconeixent el que varen fer ells, continuar reclamant la protecció del territori. Tots nosaltres no podríem ara gaudir d’aquest parc si aquesta gent no hagués lluitat per ella”.

Memorial de la Dragonera (40 anys després)

En aquest emotiu acte, hi varen assistir prop d’una trentena de persones que varen participar en l’ocupació com a membres de Talaiot Corcat, de Terra i Llibertat i a títol individual. A tots se’ls va obsequiar amb una reproducció de l’illa de la Dragonera feta amb impressora 3D a partir d’una escultura de bronze de Joan Mayol i col·locada damunt fusta d’alzina d’arbres i branques rompudes (no se n’ha tallat cap) de les finques públiques del Consell de Mallorca. La composició final és obra de la dissenyadora Diana Farràs.

A més, se’ls va lliurar un exemplar del llibre Salvem sa Dragonera, del doctor en Història Pere J. Garcia Munar.

Després de tots els èxits, la il·lusió d’aquest col·lectiu és mantenir aquest espai com un territori tan intacte com sigui possible, conservar la zona com es mereix i treballar per no tornar enrere.

stats