Balears13/03/2017

Els recursos hídrics augmenten un 12% el mes de gener i posen fi a la sequera

El Govern subratlla la necessitat de no abaixar la guàrdia i continuar fent polítiques a llarg termini

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLes pluges torrencials que varen caure a les Balears durant els mesos de desembre i gener han posat fi, tot d'una, a un dels malsons de l'Administració: el risc de no poder garantir el subministrament d'aigua durant la temporada alta. El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha confirmat aquest dilluns que les quatre illes han recuperat la normalitat, oficialment, pel que fa a la quantitat de recursos hídrics acumulats. Així, ja no hi ha cap unitat de demanda en situació d'alerta o prealerta, una situació molt diferent de la que es vivia quan va finalitzar la temporada alta, tal com es pot comprovar en el gràfic següent.

Al febrer s’han constatat els efectes del temporal, una vegada s’ha infiltrat l’aigua: els recursos disponibles s’han situat en el 75%, amb un augment de dotze punts percentuals respecte del mes anterior. Per illes, Menorca no ha variat, ha quedat en el 63% que va marcar al gener; Mallorca ha passat del 62% al 76%, i Eivissa ha passat del 76% al 85%, amb la qual cosa presenta la millor situació dels aqüífers des de l’any 2006.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Vidal ha subratllat que “no es pot abaixar la guàrdia i cal continuar fent polítiques que redueixin al màxim la dependència de l’aigua de la climatologia i evitin la voràgine de sobreexplotació d’aqüífers que ens vàrem trobar quan vàrem arribar, sobretot a Eivissa”.

Cargando
No hay anuncios

La directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, ha advertit, però, que febrer ha estat un mes sec pel que fa a pluges. Menorca i Eivissa, en aquest sentit, encara estan en situació de dèficit de pluges acumulades en els darrers dotze mesos, del 2% i el 5% respectivament. A Mallorca continua havent-hi un superàvit del 28%, amb la qual cosa queda una mitjana a totes les illes del 27%. De fet, a Mallorca el volum de precipitació acumulat entre desembre i gener fou equivalent al 60% de la pluja que cau en un any; al gener va ploure el triple del que és habitual.

Garau ha remarcat, també, la voluntat de "continuar fent feina no només per garantir el subministrament l’estiu vinent, sinó també a mitjan i llarg termini". Això implica, segons ha dit, utilitzar els recursos no convencionals, com les dessalinitzadores, durant els mesos de pluja, de manera que allà on hi hagi disponibilitat, a part de tenir un recurs de qualitat més elevada, s’afavoreixi la recuperació dels aqüífers, que han de servir de reserva per a la temporada seca.