Remuntada del consum d’heroïna a les Illes
Els experts puntualitzen que el context dels Estats Units no és extrapolable
Palma“No podem fer una transposició automàtica i acrítica de la realitat dels Estats Units a la realitat espanyola perquè aquí hi ha un element que no hi coincideix gens, que és el tema del sistema sanitari, que, afortunadament, és públic i, per tant, els tractaments estan subvencionats”, assenyala Sergi Canal, pedagog i director terapèutic de Projecte Home Balears. Malgrat tot, adverteix que a les Illes, igual com passa als Estats Units, on hi ha hagut una prescripció massiva d’opiacis durant molts anys, “no estam exempts dels interessos de les farmacèutiques”. Canal considera que es recepten amb molta facilitat tranquil·litzants i pastilles per dormir que generen “una dependència farmacèutica brutal, i les farmacèutiques ho saben”. Pel pedagog, això respon a una tendència generalitzada “a evitar a tota costa qualsevol tipus de dolor, ja sigui físic o espiritual”.
“Nosaltres feim feina amb les conseqüències d’aquesta tendència”, assenyala. Des de Projecte Home han pogut constatar que moltes persones han “tapat” amb la droga crisis personals que els generaven molt de dolor. “Això ens hauria de fer reflexionar: el dolor, igual que l’alegria i l’amor, forma part de la vida, no podem prescindir d’una de les sensacions que ens fan humans”, sentencia. En aquest sentit, Canal explica que els tractaments de desintoxicació de Projecte Home es basen, precisament, a aprendre a viure amb la frustració i el dolor propi de la vida humana i treballar en aquelles coses que varen generar l’addicció.
Heroïna
“L’heroïna a les Balears no se’n va anar mai, crec que això ha de quedar molt clar”, destaca Canal, qui assegura que els darrers anys han detectat un lleuger increment del nombre d’admissions a tractaments la droga principal dels quals és l’heroïna. L’any 2014, Projecte Home va registrar el percentatge més baix d’atenció a persones heroïnòmanes de la seva història, un 15,7%. Des d’aleshores, el percentatge s’ha anat incrementant fins al 18,3% l’octubre d’enguany. Aquesta remuntada també la confirmen des del Servei de Salut. “Darrerament ens n’arriben més casos nous que fa uns anys, però no sabem si es pot considerar significatiu”, puntualitza Juan Manuel Alonso, coordinador de les Unitats de Conductes Addictives (UCA) d’Atenció Primària.
Així mateix, Alonso alerta que han crescut les derivacions de pacients procedents de les unitats del dolor de Son Espases i Son Llàtzer. “Són pacients que han tingut una malaltia i han pres analgèsics que els han generat un problema de dependència que s’ha de tractar”, indica Alonso, qui recorda que també hi ha pacients que recorren al mercat negre que hi ha a internet. Amb tot, tant Canal com Alonso recorden que el cànnabis i l’alcohol continuen sent les drogues més consumides a les Illes Balears.