Els restaurants de Menorca neguen la massificació
El sector, que considera el lloguer turístic una amenaça, espera el final dels mesos de setembre i octubre per fer balanç de la temporada
MaóEls restaurants de Menorca han estat un dels sectors més beneficiats des de principi de temporada turística. Els mesos de juliol i agost han confirmat les bones previsions que hi havia. De tota manera, el president de l'Associació d'Hostaleria i Restauració de Menorca, dependent de CAEB, José Bosch, diu que "tots els estius succeeix el mateix. No tenim problema per omplir juliol i agost. Ara bé, la segona quinzena de juliol va ser estranya, ja que el comportament del turista va ser irregular". Bosch és conscient que "el que marcarà si la temporada ha estat bona o no és la facturació aquest mes de setembre i, sobretot, l'octubre. En aquest sentit, cal recordar que els darrers anys la tendència és positiva".
D'altra banda, el màxim responsable de la patronal hostalera creu que Menorca no ha sofert massificació aquest estiu. Per Bosch, "cada any és la mateixa història. Hi ha sectors interessats a dir que estam a punt de rebentar, però no és així. Si eliminen places d'aparcaments a les zones pròximes a les platges, és normal que els pàrquings estiguin plens a primera hora del matí. Si nosaltres anàssim per Nadal a esquiar, també hauríem de fer coa per accedir a les pistes".
Respecte d'una de les principals queixes dels turistes, la qualitat del servei, el president de l'Associació remarca que "cada estiu tenim aquest debat damunt la taula. Estam saturats, costa molt tancar plantilles i és difícil trobar gent disposada a venir a fer feina per un o dos mesos. També és complicat seleccionar reforços. Som conscients que el servei no és el millor".
Els empresaris confien en els mesos de setembre i octubre, especialment perquè "ara vindran famílies, parelles joves, majors sense fills i, en definitiva, un tipus de turisme que deixa més diners. Hem arribat a un punt que cal regular el lloguer turístic de manera immediata. Durant el juliol i l'agost detectam un turisme que jo anomén de Mercadona i consumeix poc en els nostres establiments", assenyala Bosch. Per últim, des del sector restauració recorden que "cada cop hi ha més visitants que es decanten per degustar un menú. Els comensals volen saber quina quantitat hauran de pagar just seure a la taula".